會員登記
查看: 2343|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

[心得] 主線任務難度設定大不同

實習版主

樓主

主線任務有分為3個難度,
普通:
敵人只係得一行血(紅色普通兵),
全部沒有裝甲,進階兵種通常係擲彈兵,同棍佬,
有陣會出紫色進階兵,好似gameplayhk出既第3集17分59秒咁,
紫色敵人有甲,血,攻,防,攻速比較紅色兵高,要以機會決勝
Level通常都係:  [你所有隊員Level總和] 除 [隊伍人數] 再加或減1到2Lv
Boss係金色,行血上面有名,但得3-4格裝甲
打完會有金錢(系統上set左既最少值),同綠色裝備,極低機會掉藍色裝

困難:
全部敵人均是紫色血進階兵 (通常5格白色,一行紫色,視乎人數而定,我見過7格白+紫色血)
全部有裝甲,進階兵種如擲彈兵,棍佬,狙擊手,工程兵(放槍塔打玩家),經常出沒,
間中唔好彩會見到坦(厚甲+血+攻速一般,但攻擊奇高)
紫色兵有分兩類,有陣會見到D紫色兵行血旁邊,
本來得一個V形附號,突然變左兩個,但未知點解要分兩種,好似有特別意思
有陣會金色高階兵,常見有6格裝甲,要好小心,
佢地會用特殊彈藥,通常係燃燒子彈,以技巧及機會取勝即可
Level必定係: [你隊伍中,最高等級既人既等級]  
(若隊伍中,最高等級既人係17Lv),敵人將會係17Lv既紫色進階兵,
上次我中左伏,以為唔會有呢個setting,點知同我fd一入場,
當時佢定Lv8,11,9,我15...
一入去,中伏咩料...15Lv紫色兵...點打...
打完會有更多金錢,同綠色裝備,有機會掉藍色裝備

挑戰 (要30Lv先開到):
(下文有數學,慎入)
全部敵人均是32Lv金色高階兵,(6格白色甲,一行黃色血)
若以我fd數值估算,以每粒子彈扣13785(非暴擊 + Smart Cover技能buff 堆疊2次 + Scanning buff + OverHealing buff(沒parameter,可不計算)),
d buff就黎長過行血...
打左大約20粒子彈,先至冇半格裝甲...半格裝甲大約等於55萬血..一行裝甲330萬血...
當時出左6個黃金兵...可想而知幾難打
不論咩類既兵,都會用菠蘿扔你
建議: 冇全金裝/半金半紫裝唔洗打
打完會有Credit拎

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 貢獻 +3 收起 理由
nbb330 + 3 + 3 + 3 贊一個!

查看全部評分

KiritoN
回復

精通玩家

沙發
envything
上網睇人打挑戰,真係拉一隻出黎集火
然後走佬回血補彈,之後不停重覆...好恐怖
因為暫時我打困難都要拉打...
回復 支持 反對

實習版主

板凳
3人時代廣場主線困難...都打唔過
困難都要拉打.,..最後都係要三十六計
KiritoN
回復 支持 反對

精通玩家

地板
NelsonKirito 發表於 2016-3-16 01:27
3人時代廣場主線困難...都打唔過
困難都要拉打.,..最後都係要三十六計

論裝備之重要性XD

尋晚改左用狙同散彈,輕鬆左好多
回復 支持 反對