會員登記
查看: 4455|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

新人想問下關於滲線問題

新手玩家

樓主
之前純素組, 而家想將果幾部MG 黎滲線
諗著買雙星牌果隻滲線液之後用X-20 抹走佢
咁有黑灰啡3種, 想問滲白件既應該用灰定黑好?? 有無對比既可以睇睇??
仲有一問就係素組 用滲線液之前噴層光油先滲就唔驚爆膠係咪真?? 因為短期內都唔會買野上色。如果係既半光同全光邊樣好??

麻煩各位
回復

新手玩家

沙發
envything
滲線位置如果是白色或較淺色,用灰色滲,因­為反差不會太大。
黃色或較鮮色的位置,可用啡色滲。
較深色的位置,例如藍、紫時,­我們則可用黑色滲。
灰既話我會先試一下黑同灰邊種比較適合,
視乎深淺決定,
紅就好睇你邊隻紅,可啡可灰可黑(感覺自己在打廢話)
深紅就黑色,基本上走唔甩
我之前見過有人系黑色件滲白色線,效果不錯~~

“用滲線液之前噴層光油先滲就唔驚爆膠係咪真?? ”<-唔太明白你講咩

p.s.:非專業意見,只供參考~~
非專業意見,只供參考~~
回復 支持 反對

新手玩家

板凳
hoho990820 發表於 2016-4-7 23:52
滲線位置如果是白色或較淺色,用灰色滲,因­為反差不會太大。
黃色或較鮮色的位置,可用啡色滲。
較深色的 ...

如果你指既系傷件,其實不太會,不要擔心
非專業意見,只供參考~~
回復 支持 反對

精通玩家

地板
仲有一問就係素組 用滲線液之前噴層光油先滲就唔驚爆膠係咪真??
上完油性油再滲都未試過爆膠,爆膠可能是洗油水純度有問題.原廠洗油水絕對沒有這個問題.
因為短期內都唔會買野上色。如果係既半光同全光邊樣好??
隨閣下的喜好,但大部人是噴消光.
回復 支持 反對