會員登記
查看: 5309|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

[討論] 陣營結局一問

修行初哥

樓主
我想問下有冇可能保全到所有陣營來完成故事結局?
上網有人話,個個陣營都入之後入一個就殺一個,清哂3個大佬就OK
咁全部陣營嘅矛頭會集體指去我自己,咁3個陣都會保存到

我想大家去討論下點先係''最好''嘅結局??

義勇兵就肯定係100%好人,反正我就係義勇兵嘅大佬,冇人會反對我

兄弟會就係一班將自私行為高尚化嘅粉腸,之後高調咁橫行霸道,自稱自己係好人,做嘅係好事

學院就係一班摺係屋企搞野嘅人,其實佢嘅好壞係有討論嘅地方,理念係好,行為有問題,但有幾點就一定係唔岩,
為左達到目的,不擇手段,利用kellog嘅人生,知佢生不由己,令佢黑暗更黑暗,冷血更冷血,改做佢成為半個3rd GEN,大條道理比佢盡情殺人
為左令人類呢個物種變得更強大(嘩頂你好大條嘅道理),對其他物種改做,FEV實驗,令人類變超級變種人,令超級變種人變巨獸,實驗衰左之後,就將全部野放出聯幫,之後爆左實驗室,仲封左佢,條數入落幅射到,話D野係人自己吸太多幅射變出來,唔關我地事,之後拍下seafood走人,當冇事發生,史旺同博士就係其中例子,為左令自己目的實行,洗其他人腦,點人去做野,自已食花生食左2百幾年,,不經同意改做生命,創做生命,將自己打做成神嘅地位,種種行為,只講到係一個好好嘅理念落入一堆仆街手上實行

鐵路..冇咩好講,除左義勇兵之外基本上佢地就係第2班好人,推行自由理念,講比有獨立思想嘅合成人知,生你出來嘅人唔係神,佢地都係會錯,而且佢地唔會認錯,只會要你陪佢一齊錯,你唔肯就殺左你,大個仔啦,自己用腦諗啦,可惜好人難做,唔得好似兄弟會咁橫行霸道,唔想好似學院咁點D卒去做自殺野,更唔想好似義勇兵咁出名高尚,太出名之後比人滅團,唯有做過街老鼠,暗地裡做好事

大家支持咩陣營,又點去玩完美結局出來
回復

修行初哥

沙發
envything
我是支持鋼鐵兄弟會的,不如大家想,其實各陣營的分歧在於如何對待合成人(義勇軍在這話題是中立),學院就當佢地是工具,鐵路就當第三型合成人當人,而鋼鐵兄弟會就把他們當異形,其實學院和鐵路都是自私的,學院製造有自我意志的合成人,但當他們是工具,鐵路簡直可笑,只救第三型似人的合成人,迪耿自己都講過:[難道我們也要救第一和第二型那些根本不像人的合成人嗎?]而且解放合成人後,其實有個非常嚴重的問題,如果合成人大量潛入人類當中,如果他們的程序被改編,變成殺人機器,那人類不就滅亡了,所以還是殺光他們才可以保証人類安全
回復 支持 反對

管理員

QQ
板凳
我同阿俊一樣都唔鐘意鋼鐵兄弟會(雖然我冇玩FALLOUT4),但我覺得兄弟會將所有佢地認為係錯的事物或者反兄弟會的人/事/物都要消滅呢個觀念係錯的。
希望各位可以互相尊重,留言或發貼前請留意版規,以免被提示或警告。
回復 支持 1 反對 0

修行初哥

地板

(

一定反兄弟會,因為火力最强,同佢地打好好玩
回復 支持 反對

5萬

管理員

其實每個陣營都有佢唔好既地方,要揀邊個真係好難取捨

兄弟會:消滅一切非人類生物,以兄弟會之名周圍去收保護費、奪取科技,不過好多非常忠心既好人喺組織人面,而且都對組織絕對信任

學園:受到輻射污染就係原罪,學園居民就係神既子民,地面上既生物去死啦。但係又去研究FEV病毒唔知想攪d乜出嚟,合成人又無意間做到佢地有靈魂咁樣,但又唔承認佢地有生命

鐵路:第三代合成保護團體,其實第一二代直係可以話係有AI既機械人,未有靈魂,合成人偵探應該係等2.5代。幫合成人記憶清洗完就完全唔理,攪到地面上周不時出現一模一樣既合成人對人類,但合成人又唔知自己先係假,哩個先係最大問題....但就咁睇呢,最好人就係佢

義勇軍:最先出現係佢,存在感最薄弱係佢,最煩又係佢,我地身為將軍,但就有個黑人下屬成日比任務我地做...因為太煩既關系都好唔鐘意義勇軍

其實有冇得全部殺晒,我地做廢土大魔王呢XD
回復 支持 2 反對 0

精通玩家

GameplayHK俊 發表於 2016-1-5 17:49
其實每個陣營都有佢唔好既地方,要揀邊個真係好難取捨

兄弟會:消滅一切非人類生物,以兄弟會之名周圍去收 ...

我諗住完哂主線就開始大殺特殺...
鑽石城,芳鄰鎮,81號避難所...總之殺哂所有人
回復 支持 反對

精通玩家

義勇軍只係為左生存,無乜目標,最多係想聯邦既人生活得好啲
鐵路係為左救合成人...但學院被滅後,仲有咩存在價值?
所以我感覺呢兩個組織都無乜長遠目標

學院係班毒毒宅宅,無視地面一切,只係諗自己,而且更加想扮演"神"既腳色
所以先有合成人,超級變種人呢啲研究
其實佢地有啲似現時既人...所以都幾明白佢地,但道德上...接受唔到囉

兄弟會理念最正確,知道科技係雙面刃,唔可以亂用
所以想收集哂所有科技,再用自身既嚴格規則去管理一切
(所以佢地好死板咁守規則)
但行動方式太強硬,強迫所有人接受佢地既思想,理念
不過呢啲都唔係我憎佢地既原因...而係佢地成班都好串咀,所以去死啦兄弟會!!

所以家陣仲煩緊揀邊個陣營...
回復 支持 反對

高級戰士

雖然我冇挽,不過個人認為鐵路最好,因為佢地會幫合成人逃走。學院就當上面D人係癈物,兄弟會就最差,合成人好無辜咁比佢地殺。
回復 支持 反對

修行初哥

其實真是可以做廢土大魔王呀,我試拿咗鐵路個炸彈之後滅咗鐵路然後幫兄弟會滅學院,再用炸彈炸船,帶黒人去旅行,再殺埋佢,義勇軍就無唒人,咁就做到大魔王啦
回復 支持 反對

修行初哥

兄弟會其實仲黑人憎過學院講真,
學院起碼都叫奸得光明正大,兄弟會就大條道理好多野講但陰D陰D,
外國用''一班極度自我中心+種族歧視嘅北韓''來形容佢地
總之人地用槍就係犯法,佢地用槍就叫正義,
人地有fatman就天地不容,佢地用fatman亂掃就叫正確用法,
用我地係兄弟會我地就係正義嘅化身,收槍收錢收人殺人洗腦,
如果世界被佢地來多次核爆,佢會同你講只係清洗呢個世界,絕對正確
覺得呢個世上人類係最高級,而人類之中兄弟會係最頂尖,
如果人類外嘅生物有智慧有思想,係對人類嘅不敬,
超級變種人,殺!
食屍鬼,殺!
學院,殺!
機械人,殺!
合成人,殺!
RAIDER,殺!
鐵路,殺!
義勇軍....你好彩,唔洗死,因為我根本睇你唔起,殺都哂我時間-.-
總之人類外嘅野咩都殺!

如果兄弟會查我條村,應該要死大半人我先入到會,
nick,strong,mama murphy, vault tec ref, Hancock, deacon, cait, codsworth全部都要死
Dogmeat如果識鍾意我,佢都要死,
之後入會任係要我去發光海殺博士,
咁先入到兄弟會
回復 支持 反對