會員登記
查看: 2501|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

新手問題幾問

熟練玩家

樓主

大家好 我是一名高達模型愛好者 早前經YOUTUBE得知這個論壇的存在 看完片段後 仍有問題不解 希望各位別嫌我的問題簡單 1. 模型零件剪下時需要留一點再用筆刀批走然後再用沙紙打磨 想問一下為何不能直接用剪鋏剪貼然後打磨 兩者分別何在呢?

2. 打磨時 我可以把沙紙桌上然後移動零件嗎? 因為這樣比較方便
3.打磨時 以我所知1200以上的沙紙好像已經沒有很大殺傷力 但我仍然會把零件的邊位磨平 這是我的技術問題嗎? 應該如何改善
4.噴消光時 假如我想噴整個模型 我應該如何做 可以把模型砌好整個噴嗎? 另外噴消光是要把貼紙貼好再噴嗎?
回復

管理員

QQ
沙發
envything
1:唔知點講
2:其實剪細細塊沙紙用手磨會更方便
3:打磨時可以大圈磨,由600-800-1200甘磨,應該係你磨得太耐。
4:未噴過消光
希望各位可以互相尊重,留言或發貼前請留意版規,以免被提示或警告。
回復 支持 反對

管理員

板凳
4, 最好唔好整個模型噴, 因為有些部份應該唔想做消光的, 例如眼或透明部件.
如果好懶的話, 都可以整隻手, 腳, 身, 背包等部位噴
如果想指細做的話就真係續件噴

一定要貼好晒貼紙先噴消光
回復 支持 反對

元老大師

地板
1。如果直接用鉗剪得太貼,可能會剪得太深…傷了元零件也不知。
2。用元件直接磨在沙紙上,隨時會磨到蝕左都唔知。
3。誰說 1200 沙紙沒殺傷力,就算是 1500 沙紙一樣可以磨平零件
4。已有師兄答了…沒一個模型係全身都要噴消光的。所以都係分開噴最好。
回復 支持 1 反對 0

修行初哥

4.成隻吸消光,我表弟就係禁令到隻野卡住左,郁唔到,但我唔係好肯定關唔關事
回復 支持 反對