會員登記
查看: 12843|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

新手對噴油的疑問

新手玩家

樓主
大家好, 細佬我忍唔住啱啱買左噴泵噴筆等等噴漆裝備, 多謝俊哥噶幫助同介紹. 第一部我想噴新安州噶金屬紅. 我學俊哥用一次性匙羹試咗下色. 發現有幾個問題. 想請教各位高手. 我係澳洲, 買唔到gaia油, 靜係買到雙星同郡士, 仲要唔齊色, 唉…
1. 雙星同郡士有幾種金屬銀同金, 請問邊種比較適合做金屬紅?

2. 郡士水性透明紅, 開油噶比例大概係幾多? 大概就可以, 因為想睇下我開得離唔離譜.XD

3. 噴金屬紅, 底灰+光黑+金屬銀+透明紅, 請高手們指正. 同時, 每一層乾透再上另一層, 係要全部乾透定係漆面乾左就ok?

4. 請問各種類型噶漆有咩排斥或者注意. 例如咩油唔可以噴係咩油上面之類.

5. 請問用噴筆, 光油, 消光, 半消光有咩選擇?

6. 噴油真係好好玩, 但係好多野要學. 多謝gameplayhk提供E個平台俾我地, 多謝gameplayhk噶片!

問題有d多, 同埋細佬我噶組織語言能力差噶關係, 請高手們見諒.
回復

新手玩家

沙發
envything
補翻張相先, 另外請問點解上咗郡士罐裝光油後, 紅色會變成圖中噶橙紅色?
回復 支持 反對

元老大師

板凳
我都係新手,不過我個人就喜歡用 郡士油,光油我會用 gx100,用筆噴…不要用噴罐。
光油開油比例係 1:2 (光油:thinner)
回復 支持 反對

新手玩家

地板
大魔先生 發表於 2015-12-21 19:05
我都係新手,不過我個人就喜歡用 郡士油,光油我會用 gx100,用筆噴…不要用噴罐。
光油開油比例係 1:2 ( ...

多謝巴打回覆, 咁gx100係咪應該用油性噶thinner? 因為我見郡士有3種thinner, 又睇唔明日文, 頭都暈.
回復 支持 反對

元老大師

我都係知郡士有 2 種 thinner,一隻係普通既,一隻係黃招紙…黃招紙那隻係俾 GX 系列和珍珠色系列用既,會比較慢干。
我都係噴左油幾個月,好多嘢都係自己摸摸下,未必啱㗎…師兄 要自己試下啊
回復 支持 反對

管理員

QQ
雖然我都係新手,不過我用緊gaia油。如果要噴幾層油的話,等第一層油的表面乾左面先再噴第二層,如此類推。噴完就要放返佢一段時間等佢完全乾透。
希望各位可以互相尊重,留言或發貼前請留意版規,以免被提示或警告。
回復 支持 反對

精通玩家

1. 雙星同郡士有幾種金屬銀同金, 請問邊種比較適合做金屬紅?
>雙星水性 金有GOLD LEAF, 銀有CHROME SILVER同flat aluminum
>網上教學通常用都係用GAIA星光金做金屬紅底色, 記住要用金屬色開油水, 本人就用大陸牌子星影星光金, 但計返條數用GAIA星光金差不多價

2. 郡士水性透明紅, 開油噶比例大概係幾多? 大概就可以, 因為想睇下我開得離唔離譜.XD
>無用過郡士水性
>用開雙星就大約0.5火酒:1油, 有陣時甚至唔開稀直接噴
>雙星有大SIZE(23ml)油, MK做緊HK$13-18/支, 細SIZE(10ml)就深水埗做緊hk$10/支, 好抵用

3. 噴金屬紅, 底灰+光黑+金屬銀+透明紅, 請高手們指正. 同時, 每一層乾透再上另一層, 係要全部乾透定係漆面乾左就ok?
>有人會唔上底灰就直接上光黑, 甚至直接上金/銀(實驗證明無咁靚)
>有人用銀, 有人用金, 做出黎會有少少分別
>一定要全乾透先再上第二層油, 如果未乾透就上第二層油會搞到底色起曬出黎好核突, 同時如果你開油開得太稀都會起底油
>如果怕起底油, 可以用水性透明色, 唔會起底油, 易控制

4. 請問各種類型噶漆有咩排斥或者注意. 例如咩油唔可以噴係咩油上面之類.
>我所知油分2種: 油性, 水性, 油性入又可細分普通油性同雙星法瑯漆, 而水性又可細分郡士/雙性水性同AV油
>要上幾層既一定要用油性做底, 然後先上水性, 如果唔係油性會起曬水性底油

5. 請問用噴筆, 光油, 消光, 半消光有咩選擇?
>3種都有分油性水性, 但一般建議用水性, 都係同上面底油同一原因, 同埋水性油可以用藍威寶洗走, 有咩事都可以洗左佢而唔傷油性油

6. 噴油真係好好玩, 但係好多野要學. 多謝gameplayhk提供E個平台俾我地, 多謝gameplayhk噶片!

問題有d多, 同埋細佬我噶組織語言能力差噶關係, 請高手們見諒.
回復 支持 反對

5萬

管理員

啱啱先得閒上嚟睇
樓上已經覆得非常之詳細~~
其實模型既野,有時間可以試多D~有時會有好多意外驚喜ge~
回復 支持 反對

新手玩家

大魔先生 發表於 2015-12-21 22:00
我都係知郡士有 2 種 thinner,一隻係普通既,一隻係黃招紙…黃招紙那隻係俾 GX 系列和珍珠色系列用既,會 ...

好喇, 我再慢慢研究…thx!
回復 支持 反對

新手玩家

James971207 發表於 2015-12-22 13:41
雖然我都係新手,不過我用緊gaia油。如果要噴幾層油的話,等第一層油的表面乾左面先再噴第二層,如此類推。 ...

明白, 多謝指教! 可惜買唔到gaia
回復 支持 反對