會員登記
查看: 1185|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

3大遊戲視點比較

元老大師

樓主
       今時今日,FPS(第一身射擊)game大受歡迎,好多人都鍾意用第一身打機.
因為第一身視點最有真實感,玩起上黎投入啲.(其實第一身仲有一個好處就係唔使比自己既角色背影遮住哂個畫面)
       第一身視點既壞處係容易睇到頭暈,尤其係轉得快既時候(翻滾,渣車時漂移),留意唔到身後既敵人.
而第三身視當中亦都可以分成兩大類: 三分法同普通.
       個人黎講,我最鍾意三分法(Rule of Thirds)(用兩條橫線+兩條直線將畫面分成九宮格,並將重點放喺交叉點上)
最好既例子就係, 喺《Life is Strange》入面, 我地既主角呀Max係唔會企响畫面既正中央, 而是企埋一邊.
這種構圖做得非常之有心思, 除咗方便玩家觀賞背景之外, cap圖亦都充滿住美感.

而對我黎講做得無咁好既視點就係將主角擺正喺畫面中間.既不利觀賞背景, 亦都好難cap到正圖, 超礙眼.
例子有Assasin' s Creed, 刀劍神域, etc.

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 貢獻 +1 收起 理由
nbb330 + 1 + 1 + 1 贊一個!

查看全部評分

Edward
回復

管理員

沙發
envything
好詳細分析

另外我好鐘意的 The evil within 都係放主角在右邊

我自己就咩視點都接受到, 其實真係有人玩第一身遊戲會暈, 好彩我唔會
回復 支持 反對

版主

板凳

對我尼講用咩視點擺咩位置都係無分別xd
*ミク大好き*
回復 支持 反對