會員登記
查看: 1630|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

[攻略心得] Red Alert 2不可思議的一關-盟軍-深海

元老大師

樓主
呢一關絕對係Red Alert 2既離奇關卡.(好多網友都有類似經歷)任務目標係要消滅所有蘇聯軍.佢對我黎講既係超難,亦都係超易...呢一關我輸過超多次,最後有次無端端贏咗LOL~
雖然一開始有一萬蚊加好多勁野可以用,但係成日被蘇聯啲火箭船同防空炮船打殘哂.
或者因為被一隊步兵(配磁爆)拆咗座發電廠而唔夠電用(又無細地圖睇,連防禦設施都用唔到)
一開始啲麻煩既蘇聯海軍已經會黎騒擾我,死傷慘重(我通常用原設既陸軍黎打佢地)
之後我曾經試過幾種失敗既戰術(大家真係千其唔好試),例如:
1.狂出火箭飛行兵
(好易被蘇聯既防空炮船/火箭炮步兵/防空炮擊落,而且好快就會因為唔夠電而停産ORZ)
2.調陸軍去右邊座城去抵禦蘇聯傘兵(蘇聯傘兵來唔鐘就會黎一次,但跟本無必要打
(基本上右邊既地圖可以完全唔理)),
3.狂拆蘇聯基地車/搭載艦
(呢啲野同傘兵一樣,敵方都係會無限出,打唔打都無乜分別)
etc.
有一次我雖然成個基地被人入侵哂(乜野資源,建築同可以起既選項都幾乎無哂),

但我仍然無放棄到,帶埋剩低一大隊海軍同一堆火箭飛行兵突破包圍,逃離基地,一路向住左邊偏上前進)
途中成日遇到啲潛艇同防空炮船,最後終於都抵達蘇聯大本營,狂拆佢啲發電廠,哨戎炮,防空炮,基地之類,
不過越拆佢又越起(跟本打唔完),仲被佢地啲船追番住黎煩,搞到我又無咗兩艘最勁既航空母艦==
嗰陣我啲飛行兵好似都死哂,但敵人啲錢一樣無限多==
最後,我兜佢個島(沿左/右行去佢個島既右邊)周圍繼續拆佢啲野(有時會清埋佢啲步兵),拆下拆我無啦啦贏咗xD
仲要係喺乜野後援都無,無野起(後來我都唔知點解有得買番戰機(雖然唔夠錢起))既情況下贏

完成時間仲要係標準時間既一半左右(而蘇聯連核彈發射井都未show好)0.0

其實好多網民都有類似經歷(但我玩嗰陣佢地講既野跟本完全唔work==),例如:

網民joe7202014:
生3支火箭飛行兵
飛到腦弱放滿油桶的韓國基地右下方的小島
發現一座哨戒炮
打爆
然後
贏了☉.☉
花不到2分鐘
網路上有人說用火箭飛行兵把蘇聯基地車打掉
那未免也太慢了 還要擔心海蠍 不建議
引用網址: ★紅色警戒2---盟軍關卡攻略(包含數個快速攻略法)★ 第 1 頁 :: 綜合討論區 :: 終極動員令系列遊戲 討論區 :: 遊戲基地 gamebase http://www.gamebase.com.tw/forum/1533/topic/95655797/1#ixzz3papVaIKy

Edward
回復

5萬

管理員

沙發
envything
其實好多關都有快方法,不過咁樣快打會冇咁開心XD
回復 支持 1 反對 0

元老大師

板凳

其實我用25分鐘磨已經算係慢既方法(我贏嗰次本身唔知自己會贏)
敵人既資源無限,而我既資源有限.
(無論拆幾多次佢啲建築都再起番)
所以呢關既勝利係一個開心既謎.
至於慢打既方法可以參考"盟軍-暗夜攻略",
用呢牛黎關路,用間諜黎製造停電,幾有趣
Edward
回復 支持 反對