會員登記
查看: 1002|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

砌首辦其實唔難part3

熟練玩家

樓主

又講聲Sorry~試左2個鐘,終於識用電腦po圖
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
今次講下普通執件,E個工序係每隻首辦都要做.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

講下用咩工具先!
你冇睇錯!!右邊有支爽身粉
一般用途係爽身粉+AA膠(混合)補窿窿(又平又快)
牙刷裝筆地都係同樣用途

底灰我推介gaia
好似我咁嘅窮人都只係用筆刀/有錢嘅話就用推刀,2樣工具都係加深D刻線
又其係五星物語

只係執件嘅關係,用600~1000嘅沙紙就足夠

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
點解要上一層灰先執件呢?????
[img=5184,34560]https://drive.google.com/uc?export=view&id=0B3CzHmLl1dv7Qm1hWlVaQkhVMkE[/img]
因為係用倒模覆出黎嘅翻件,佢嘅所有面都唔會係平嘅
好似上圖咁,一上左灰,咩都現哂出黎

唔好睇佢細細件就以為可以Hea住咁執

E~~~~份件好似冇問題wo.......

但係轉個角度............

即刻睇到好大條凹位,E個時候就用筆地補上去,等到乾左再打磨

首辦同樣都有分模線,好似HG Unicorn嘅大脾咁,只要磨走佢就ok~~

執件要成隻首辦嘅所有面都要打磨,磨到出返完件嘅色,執好第1次可能有D細位唔覺眼,所以我會再執多次件.

執完件後,要上返底灰,如果唔係......
一係上唔到色,一係一痴完遮蓋膠紙一斯,成塊油甩左

鳴謝,模型朋友foxmok,榮,煇

https://www.facebook.com/groups/1516927095202762/

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +10 貢獻 +10 收起 理由
Eli + 5 + 5 + 5 很給力!
nbb330 + 5 + 5 + 5 很給力!

查看全部評分

回復

熟練玩家

沙發
envything
兄弟多唔多用混合畢地救件?
小弟岩岩入迷你倉搵番隻GM II改件,然後倒抽一口涼氣,隻腳應該要補虛位 XD
回復 支持 反對

熟練玩家

板凳
AB膠我用得1次,仲要唔係救件,係重造樁位.
救件我救過1次,AA膠+爽身粉會快好多
回復 支持 反對