會員登記
查看: 10958|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

雙星panel line滲線爆膠問題(已爬文)

新手玩家

樓主

我打算素組部PG突擊自由,
但睇過好多人講用雙星隻滲線+X20清潔會有爆膠問題,
其係組裝之後滲線同埋ABS膠特別易爆.
咁組裝之前滲可以減少爆膠機會我明白啦,
但我見到有人話噴左光油做保護先再滲,光油隔開舊膠同滲線油就唔驚爆膠,咁係咪真係可以避免素組滲線爆膠?
而有啲位做唔到滲線既係咪用gundam marker畫線?定有啲方法會更好?
如果係完工後想做返消光可以用邊隻/有咩推介?
因為話哂草錢買左第一部PG,想用有限既資源盡量整靚佢,更加唔想爆膠
但短期內無多餘錢買噴槍上色,所以希望各位師兄可以比啲建議.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
另外暑假會去東京(場,野,秋葉原等)
如果想買gundam會有咩建議/地方推介?
秋葉原好似有間好大,
台場就有博物館,
野就中古品?
睇過好似唔多建議買PG因為太大盒,多建議買限定版
不過我想買PG居多,但hand carry係咪唔多方便?
但我最想搵部PG藍迷網(MBF-P03 ガンダムアストレイ ブルーフレーム),
唔知有無師兄知邊度可以搵到同價位幾多到?
唔該咁多位

回復

精通玩家

沙發
envything

但我見到有人話噴左光油做保護先再滲,等光油隔開舊膠同滲線油就唔驚爆膠,咁係咪真係可以避免素組滲線爆膠?
光油有水性和油性,如果油性當然無問題.但聽聞水性可以被x20溶解.安全嗎?有用嗎?如要爆一樣會爆.
噴光油先是因為光油有機會衝散線油.
我噴油性油在abs就真係試過爆膠.但x20未試過.

回復 支持 反對

精通玩家

板凳
而有啲位做唔到滲線既係咪用gundam marker畫線?定有啲方法會更好?
水性marker是可以用火酒清潔.油性marker比較傷膠.會擦花膠的.

回復 支持 反對

精通玩家

地板
日本消費稅退稅包5包模型就不知道了

http://lohas.pixnet.net/blog/post/41401309-[%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%80%80%E7%A8%852016%E6%96%B0%E5%88%B6]-%E8%B3%BC%E7%89%A9%E6%BB%BF5000%E6%97%A5%E5%B9%A3%E5%8D%B3%E5%8F%AF%E5%85%8D%E7%A8%85-@-
回復 支持 反對

精通玩家

做個實驗.線油+abs rg骨架

根本不上油的.

回復 支持 反對

新手玩家

kamwah9915 發表於 2016-4-23 08:16
做個實驗.線油+abs rg骨架

根本不上油的.

爆左可以點呀師兄..

唔該哂
回復 支持 反對

精通玩家

如有懷疑不滲是最安全
回復 支持 反對

5萬

管理員

用雙星油應該唔怕,只要你唔好自己加刻線又或者剪件時偷唔到件就唔洗擔心
abs膠多數係關節位,唔洗滲架
另外就算有一兩件唔好彩爆咗,你拆佢落嚟,滴少少aa入d爆開嘅位置度,痴好佢先
之後小心d打磨返就唔多覺眼
回復 支持 反對

新手玩家

GameplayHK俊 發表於 2016-4-25 20:50
用雙星油應該唔怕,只要你唔好自己加刻線又或者剪件時偷唔到件就唔洗擔心
abs膠多數係關節位,唔洗滲架
另 ...

唔該呀俊
如果用無縫膠水代替aa膠可唔可以?
無縫膠水其實係咪姐係化膠水?
我用緊mr.cements,好似好水又快乾唔係幾好用,會唔會有無邊隻好用啲?定係我技術問題?
另外唔係好明"剪件時偷唔到件"點解..
回復 支持 反對

精通玩家

loktinma2222 發表於 2016-4-25 22:52
唔該呀俊
如果用無縫膠水代替aa膠可唔可以?
無縫膠水其實係咪姐係化膠水?

够技巧天拿水+膠框溶液都得.
但AA膠絕對是正確的答案.原因請閣下上其他網"爬文"
模型膠不能.

回復 支持 反對