會員登記
查看: 1974|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

[攻略] gundam breaker 3 日文版 對新手玩家的提示

精通玩家

樓主

有一個方法可大大方便自己去管理新到手的機件 ,  就是在組裝的那一頁面內, 按△ , 先 set 好機件的排列次序先   ,   排列條件的先後 我就會 選     
在武器  的 一頁  會  選   
1> 希有度
2> 級數
3> 名稱

在其他頁面 例如手, 頭, 腳, 身 等等 的 排列條件的先後 我就會 選  

1> 名稱
2> 級數
3> 希有度

因為這樣一set 好左,  就會見到 那些 機件及武器 , 是自己已經重覆擁有了,  於是可以賣走那些重覆的機件去賣錢。

有錢就將自己所好了的武器及機身等等去 ,  進行 單一 化的合成,  單一化的合成,  唔會令元料消去。
消耗的只是GP,  即係 錢。

特別小心那些有顏色在icon 的機件,  係代表希有件。  就用來做單一合成就最好。  合成得多, 自己裝好的武器等級就會提升。  攻擊力會比無做合成的 高出一倍。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 貢獻 +5 收起 理由
nbb330 + 5 + 5 + 5 贊一個!

查看全部評分

回復

精通玩家

沙發
envything
致於點樣按製去 做一次合成呢,  係要先選定好要合成的機件先,  就係 用方向掣 click 到那件 正在自己個高達eqiup 緊的機件上先。  再按■  去選合成。    如果  無 選好  就  按■  ,  佢就幫你合成 左第二件 機件。 唔係自己心水那件。
回復 支持 反對

精通玩家

板凳
按名稱作排序的優先條件,  另外一個好處, 就係可以對自己擁有的機件一目了然,  例如有咩迷惘高達, 佢就排好曬,  唔會亂曬大龍,  因為佢預設的排列次序 優先條件可能係 按 入手的機件時間,  咁就好難去分析。
回復 支持 反對