會員登記
返回列表 發新帖
樓主: GameplayHK俊
打印 上一主題 下一主題

FW : 推大家落火坑之:新手玩 LED 分享編

5萬

管理員

大魔先生 發表於 2016-2-7 01:55
呢處有這些教學,人氣必會上升!
而且 arduino 係一個開放平台,日後大家有程式的可以分享一下啊。

有時間我都想玩下~
睇到佢可以跟住音樂轉色就覺得好正 XDD
回復 支持 反對

5萬

管理員

envything
推大家落坑之:新手玩LED分享編06
==============================
.

上回講到好簡單好簡單咁用蚊電插電方式去令到LED著同熄,今回仍然基於呢個蚊電插電的方式去控制LED,但今次我會把LED燈的效果改到每隔一秒便自動著同熄,在硬件方便用番上次果套乜都唔洗加減,只係把下邊程式Copy & Upload便可以了。
比對上次的程式碼,我們仍然用回13號窿窿,但在 void loop 裡邊加入了 DigitalWrite 的 High 同 Low 去指示開燈和熄燈,而且還加多一個 Delay (),這個 () 內的數字是千分之一秒,如1000便等如1秒,500便等同半秒,100便是10分1秒,2000就是2秒了,自己可以因應自己需要修改間歇的時間。
.

.
下回預告:在這個基礎上加上一個開關掣
.
————程式碼如下----
int ledPin = 13;
void setup() {
pinMode(ledPin, OUTPUT);
}
void loop() {
digitalWrite(ledPin, HIGH);
delay(1000);
digitalWrite(ledPin, LOW);
}
回復 支持 反對

5萬

管理員

推大家落坑之:新手玩LED分享編07
==============================
因為這幾天工作太忙以至有所延誤,不好意思,而下一編亦用農歷年要做工人爸爸所以又要延誤一番了。
.
言歸正傳,上編講過了LED燈會每隔一秒便著和熄,大家都試過了嗎?今天會講講如何加一個開閉掣。
.
在Arduino的開關掣理念跟家中電燈的開關有點不同,家中的是把電線Cut斷再用開關撘通,但如果Arduino都用同一個方法,倒不如用電拖板的開關便算,而且你想想,如果我有3組燈在3個不同的Pin,今天我想按開關會三組燈都著晒,明天想改為只開二組,後天想改為一組,那要天天又剪線又駁線嗎?
.
所以Arduino改用程式碼去操控,如果程式偵測到開關掣通電,便比訊息Pin 1或Pin 2或者Pin 1,2,3同時著燈,那你每天只改一改少少程式碼便OK了,很方便吧.
.
先來一個懶人包吧,懶人們可以依照圖一連接LED和開閉掣,然後把下邊的Code上傳便立即可使用了。
.

.
附上接線圖
.
---------------程式碼如下------------
int ledPin = 13;
const int buttonPin = 2;
int buttonState = 0;
void setup() {
pinMode(ledPin, OUTPUT);
pinMode(buttonPin, INPUT);
}
void loop() {
buttonState = digitalRead(buttonPin);
if (buttonState == HIGH){
digitalWrite(ledPin, HIGH);
}
else{
}
}
----------------------完----------------------
.
大家有留意到跟之前06編有什麼地方不同嗎?細心對比一下,你會發現多了:-
.
const int buttonPin = 2; <—這句意思是告訴底板現在有一個按鈕用了2號窿窿
.
int buttonState = 0; <— 比一個初始值佢,由0開始同埋0先代表熄燈
.
pinMode(buttonPin, INPUT); <— pinMode前一章講過了,係話比底板知,呢個窿窿係做輸出定輸入?
.
buttonState = digitalRead(buttonPin); <— 呢句係定義乜係buttonState? 原來ButtonState = 利用digitalRead (呢個指令係叫底板去讀一下而家個Pin咩情況) 去讀取 2 號窿窿嘅狀態
.
if (buttonState == HIGH){ <— 今次用了新野,就係 if …. else …. 即係如果 ButtonState == HIGH (==代表絕對等如) 便執行下邊間歇閃燈的動作,else 代表反之,便執行熄燈(用LOW去叫佢Cut電)的動作
.
好了,去到呢一編,大家可以把舊的模型,將3mm LED改做SMD貼片式LED,然後放入高達個頭裡邊,試下令佢眼仔會間歇閃燈吧,當係練習練習。
回復 支持 反對

元老大師

GameplayHK俊 發表於 2016-2-7 13:55
有時間我都想玩下~
睇到佢可以跟住音樂轉色就覺得好正 XDD

玩啦玩啦!

但係你睇個位網友,應該不是將 arduino 卡放入模型的…應該是用了 一些小型 晶片 來安裝

因為 arduino 卡放入 1/60 既模型都好勉強啊
回復 支持 反對

精通玩家

大魔先生 發表於 2016-2-2 00:53
閣下有點誤會了…我講的是貼片 led 燈

就是以下的規格

Sorry, 令你誤會左, 唔係話你計錯, 我只係想貼條link出黎方便大家計!

無記錯的話, 去TB買一般3mm LED, 係有自已會閃既LED, 又有3隻腳可以控制出唔同色, 仲有7彩既閃光LED
將3mm LED打磨一下都可以用到係1/144模型!

七彩LED快閃實測
https://www.youtube.com/watch?v=gGjAqjQonrw
回復 支持 反對

元老大師

網上找到這個教學短片…
有興趣的朋友,如果想將 arduino 縮細放入心愛的模型內,請看完整段片哦…

回復 支持 反對