會員登記
查看: 12085|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

FW : 推大家落火坑之:新手玩 LED 分享編

5萬

管理員

樓主
最近喺 FB 一個高達模型交易區見到有一位有心人分享模型加 LED 燈既心得
而且唔係一般加燈,而係可以控制燈點樣閃,又或者自動跟音樂去閃,真係非常吸引!
問準左發帖人既同意後,我會將佢既心得 FW 過嚟同大家分享~

出處:高達模型交易區HKGEx

作者:Perre Pang

1. 新手玩LED分享編01

2. 新手玩LED分享編02

3. 新手玩LED分享編03

4. 新手玩LED分享編04

5. 新手玩LED分享編05

6. 新手玩LED分享編06

7. 新手玩LED分享編07

回復

5萬

管理員

沙發
envything
推大家落火坑之:新手玩LED分享編01

在開始之前, 我想分享一個名詞"假組", 在模型時大家會用假組去看看效果, 然後再想怎配色? 哪裡水口可以不打磨等等, 我個人玩燈也會先假組, 目的係睇下 Program Code 得唔得, 供電work唔work, 燈又會唔會閃, 當確定晒一切才諗點螎入模型裡邊. 所以我會成日用"假組"這詞語的
這編01的目的, 是想講下硬件, 你想砌模型都要先買模型吧, 否則便要玩手指了, 所以想玩LED都要買一下硬件, 下邊是基本的硬件設備:

圖片01 - Arduino控制板 (我淘左$35)
Arduino現在很火紅, 由控制一顆LED到識對話的機械人也可以用它來做控制器, 但價錢不貴時擴充性很高, 所以我會用它來玩LED, 它有N咁多款型號, 但UNO最合適初學者的

圖片02 - 麵包板 (我淘左$5的400孔款式))
它是假組的好幫手, 原因是板下是把成行連接了, 你在頭頭比左電, 整行都會通晒, 唔洗左插又插

圖片03 - 杜邦線 (我淘左$4包,有65條)
它主要用來假組時, 連上Arduino控制器和麵包板之間, 有時還可以直接連上燈腳或其他傳感器上做假組, 它分公公, 公毑和乸乸的, 建議公公和公乸都買一包

圖片04 - LED (我淘左$7有100粒, 各色20粒)
通常測試用的大多用3mm的, 它分為紅藍綠黃白5個色, 建議各色都有D, 方便假組.

圖片05 - 電阻 (我淘左$3, 有100粒)
請買220歐姆, 但不要問點解, 因為所有官方和非官方的教學都說用220歐姆.

圖片06 - 開關掣 (我淘左$5.5有成10多20粒)
其實咩開關都OK, 傾斜開關又好, 水銀開關又好, 都OK, 不過呢款一個掣有6個開關, 細細粒容易攪吧

圖片07 - 紅外線接收 (我鴨記買左$12蚊, 但淘寶賣 $0.38 .... 陰公豬)
淘開可以淘埋, 將來玩紅外線控掣用的
======================================
下邊是我淘開的幾間店作參考
卡特寶 : 可淘LED, 麵包板, 杜邦線, 電阻, 開關掣, 紅外線接收
科易亙動機械人: 可淘 Arduino 或其他感應器
DFRobot: 都係淘 Arduino 的, 但他們公司有一班開發員, 品質上佳但價錢稍貴
註 : Arduino 採用開放源碼, 所以淘寶上的千千萬萬也不是翻版, 任何用都可以生產他們的東西, 只要把源碼分享便符合他們的版權了

回復 支持 反對

管理員

QQ
板凳
呢個坑真係夠曬大
希望各位可以互相尊重,留言或發貼前請留意版規,以免被提示或警告。
回復 支持 反對

元老大師

地板
呵呵呵…俊哥掘咁大個坑叫人跳??

arduino 係可以做好多嘢…到最後直情可以叫個機械人動

我隻 MSM-03就係用 arduino 改。
回復 支持 反對

元老大師

其實好彩有淘淘,唔係既話,買零件買窮人。

我都係新手玩呢樣嘢…日後大家有興趣玩嘅,一齊分享吓程式啊。
回復 支持 反對

精通玩家

希望你地可以出教學教用鋰電
回復 支持 反對

元老大師

俊哥!
容小弟班門弄斧,講講關於電阻問題… 220歐姆只是一個保險

如果要計得實在一點,大家可以用以下的程式: V = IR

R= V/I

簡單點講,平均一粒 led 係2.0V 左右電壓,而 一般電流是 35mA,咁即係…

(5V-2V)/0.035A = 85.714......

所以我們買 100 歐姆的電阻已經足夠,網上咁講,係一個保險…
因為如果你輸入正確的電壓 5v,但是輸入電流太大的話,led 也有機會燒的,大家可以試下用 3A電和 鈕電作試驗,同是 3v 的電,如果你用 2粒 3A 電直接俾 一粒 led 用,那粒 led 會即時死俾你睇。因為 2x3A電,雖然都是 3V,但電流比鈕電高。
回復 支持 反對

修行初哥

好像大個火坑牙, 跌咗落都好像難爬得番起身
回復 支持 反對

元老大師

mak06 發表於 2016-2-1 10:30
好像大個火坑牙, 跌咗落都好像難爬得番起身

應該係…你跳左落去,根本唔想爬起身
回復 支持 反對

精通玩家

大魔先生 發表於 2016-2-1 02:12
俊哥!
容小弟班門弄斧,講講關於電阻問題… 220歐姆只是一個保險

以我所知, 同你所講有出入, LED一般係3V(SSP五金鋪都係寫3V的)同埋平均用20mA電
什麼是電阻?
http://www.rohm.com.tw/web/taiwan/r_what1

Ohm's Law Calculator
http://www.ohmslawcalculator.com/ohms-law-calculator
回復 支持 反對