會員登記
查看: 1591|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新手打磨及滲線問題

熟練玩家

樓主
1 經常聽人說打磨要由小號數打磨至大號數 我明白是為了把零件打磨至光滑 但請問我400直接跳2000可以嗎? 這樣做會有什麼後果呢?
2 滲紅色線該用深啡還是淺啡 個人感覺深啡有點深得像黑色
回復

5萬

管理員

沙發
envything
紅色件用黑色滲線都得,唔會好怪ge
致於你話打磨呢,我唔建議你由400號開始,太粗啦,你一刮落去就成件膠既表面都係刮痕
咁既情況下你一下就跳去2000號....應該都要磨好耐先磨得返滑,仲衰過你就咁用2000打磨=.=

講下沙紙號數既概念啦,你想像下1" X 1"既面積入面只可以填滿400粒砂同填滿2000粒砂,你就會想像到粒砂既大細相差好多...

我自己就會由600開始,細力幾下,跟住就800,有需要先上1200
回復 支持 反對

精通玩家

板凳
1. 我通常會上油就800>1000, 唔上油就800>1000>1500
2. 咩色都得, 隨你自己鍾意就OK, 我見過有人獨角獸未爆甲版本上綠/紅色線都好靚
回復 支持 反對

新手玩家

地板
塗裝的話直接用240輕力磨走水口位(記得用積木)之後用400》800就ok!因為花面直接噴底灰就會無左~
素組的話都係一樣240輕力》400》800》1000》1200!(小心花面)
回復 支持 反對

元老大師

其實睇下你要乜效果…?

如果要做到無逢,我會噴底+打磨 再噴底 又打磨,不停重覆做幾次,(當然中間會用 putty補逢先)才上面油。
咁我會用 400 先磨 一次,再800…跟手再噴。又再打磨,如是者三幾次,零件就會好滑
回復 支持 反對

熟練玩家

大魔先生 發表於 2016-1-12 00:53
其實睇下你要乜效果…?

如果要做到無逢,我會噴底+打磨 再噴底 又打磨,不停重覆做幾次,(當然中間會用 ...

我還沒到這種程度 我打磨也磨不好 所以不明白你說的是什麼
回復 支持 反對