會員登記
查看: 6079|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

[討論] SONY 總裁表示 PS Vita 可能後繼無機 對掌機市場持悲觀態度

高級戰士

樓主
SONY 總裁表示 PS Vita 可能後繼無機 對掌機市場持悲觀態度

Sony 的總裁「吉田修平」在最近的開發者會議上對 PS Vita 的未來表示「前途悲觀」的看法。

吉田修平表示「我們對掌機熱情已經被手機遊戲擊敗了」「在大多數人享受免費手機遊戲的現在,我們不覺得要花錢才能玩的掌機能賺到錢」「雖然未來掌機文化應該還是會繼續存在,但 SONY 或許不會再推出新掌機來繼承這個文化」。

吉田總裁的幾個理由一定程度上也暗示了 PS Vita 未來很可能後繼無機,如同部分玩家對 PSV 的前景悲觀看法。

來源:
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60547&snA=21974
識睇一定睇留言~

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 貢獻 +5 收起 理由
Eli + 5 + 5 + 5 贊一個!

查看全部評分

回復

高級戰士

沙發
envything

可惜 PSV 近年無一隻比較 MAN 嘅GAME. 老實 我好想 PSV 出 北斗無雙~

我要使用 南斗水鳥拳 斬殺敵人~~~~

回復 支持 反對

管理員

板凳
其實 PSV 如果可以用埋 android , 可以當 tab 用, 又可以玩 PSV game 咁有冇得諗?
回復 支持 反對

高級戰士

Spaghetti

地板
其實PSV做埋手機都幾好啊
改名做PS Mobile
我嘅 PSN: Spaghetti-Even
GTA 幫會招人 網址如下
http://zh.socialclub.rockstargames.com/crew/tyrannosausus_rex
回復 支持 反對

管理員

PS mobile good wor !!!!!
回復 支持 2 反對 0

熟練玩家

Sony呢期好唔掂喎,手機又話要停,遊戲機又話要停
回復 支持 反對

熟練玩家

手機唔掂還一件事,遊戲係第二個問題黎,PS4賣得好好,不過psv比手機game搶左啲市場

其實我講得手機得啲課金game淨係識屈錢,都唔明點解會影響到psv啲掌機game,手機game無劇情無畫面,系統都比唔上掌機/家用機game,手機game做休閒game得閒無野做轉下珠無問題,但係唔應該會取代到掌機,手機邊會玩到RPG(回合制又好,戰棋又好,ARPG又好)。真正鐘意打機既人應該會重視掌機多過手機,怪就怪而家啲人鐘意埋啲低質課金game,寧願比錢抽J圖都唔玩掌機

當然sony同game廠策略都又問題,PSV嚴重缺乏大作,大部份大作都係有ps3/4版,開初可能想方便人出街玩又得,cross save番屋企用大mon玩又得。但係搞搞下啲人就覺得淨係買ps3/4咪得。

所以與其出新機,不如用盡psv啲機能,做psv獨佔既大作,諗啲只有psv先做到既野,先可以解決到個問題
回復 支持 反對

熟練玩家

ohmygodrc 發表於 2015-10-11 00:32
手機唔掂還一件事,遊戲係第二個問題黎,PS4賣得好好,不過psv比手機game搶左啲市場

其實我講得手機得啲課 ...

你講得一D都沒錯,雖然我冇PS Vita,但係好少見到D人玩同埋上PlayStation網站既PS Vita個度都冇值得玩既大作,所以用盡功能,出D獨佔大作先可以吸引D人買
C.A.Marston
回復 支持 1 反對 0

管理員

ohmygodrc 發表於 2015-10-11 00:32

其實我講得手機得啲課 ...

係投資問題, game 廠其實做一隻手機game 開發費係好平, 手機遊戲市場易賺錢, 咁咪自然少game 廠搞手提遊戲機囉 (PSV) .... >.<
回復 支持 反對

新手玩家

PSP3006維修地點,無法讀取光碟問題!!!
回復 支持 反對