會員登記
查看: 2643|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

[介紹] 驚嚇遊戲 《Zombi 殭屍+》已經推出!

5萬

管理員

樓主
先前曾在 Wii U平台上推出並且備受好評Ubisoft的旗艦級生存驚悚遊戲ZombiU《殭屍U》,現已將病毒擴散至更多新世代主機平台,在 PS4、Xbox One 與 PC 平台上以數位下載形式同步推出。

ZOMBI《殭屍+》將使玩家置身傳染病肆虐的倫敦市,大爆發的疫情把居民們變成獵食倖存者血肉的恐怖殭屍。《殭屍+》納入了恐怖指數滿點的第一人稱射擊遊戲經典元素、並為新的主機平台版本帶來最緊張刺激、混亂無比的末日遊戲體驗。此外,新版《殭屍+》也導入了許多遊戲更新,包括新的近戰武器、更短的載入時間、改良的手電筒機制,以及整體視覺效果的提升

ZOMBI《殭屍+》「你想活下去嗎?」上市預告片(中文字幕)

玩家必須設法自保,在殭屍無情的攻擊下盡可能存活下去。ZOMBI《殭屍+》取消了遊戲暫停功能、就連玩家透過選單尋找求生背包裡的物品時,遊戲都仍在持續進行中,藉此強化玩家的焦慮感和緊張壓迫感。求生背包是每位玩家賴以為生的重要配備,裡頭裝著玩家的所有工具、物品、急救包和地圖等等。透過「永久死亡」(Permadeath)遊戲機制,陣亡的角色將直接變成殭屍、迫使玩家必須以全新角色重生,繼續遊玩另一名倖存者,同時還將失去先前收集到的物品及背包。此時玩家得面臨抉擇:冒險面對已經感染變成殭屍的前一名角色好奪回背包、或是放棄物品重新投胎?

ZOMBI《殭屍+》PS4、Xbox One、PC 版「倫敦鐵橋垮下來」預告片(中文字幕)

資源稀少,敵人眾多。玩家將永遠不知道何時可以找到更多武器、彈藥、急救包或食物,分配資源的方式將決定玩家的存活機會。穿梭在中古風情的倫敦塔、莊嚴的白金漢宮以及湧入殭屍大軍的現代街道之間;在充斥著恐怖歷史、皇室秘密和血腥傳說的城市裡逃出生天。

第一人稱動作遊戲ZOMBI《殭屍+》現已在 PS4、XboxOne 與 PC 平台以數位下載形式推出;香港地區DDSuper獨賣PC 數位版,定價港幣 128元、PS4 版港幣148元、Xbox One 版港幣159元。今年鬼月,玩家將有機會面對人類史上最大的浩劫,盡可能的從淪陷的倫敦疫區中存活下來

遊戲載圖

回復

熟練玩家

沙發
envything
我考慮緊
C.A.Marston
回復

精通玩家

板凳

我買左PC黎玩
大約6,7個鐘就爆左
呢隻game對比起其他同類型既喪屍game
我認為屬較次級既質數

畫面方面
由於係wiiU移植品
又無乜點做優化
自然畫質就比較差
不值一提

故仔方面並無特別
一開始只係講有病毒
但成因點黎就無特別講
只要求玩家完成各種任務
玩家對故仔既興趣自然不大

耐玩性亦都唔強
成隻game基本上無boss
最多只係有唔同能力既喪屍
但同普通喪屍能力不大
大多用近攻就可以ko
槍支變相如同虛設
此外亦無生存系統(姐係定期要食野訓教個d)
所以亦降低左遊戲既難度

另外由於遊戲屬單線式故事
可探索既地方不多
只要跟住故事要求自然就會探索哂所有地方
而解迷成份亦唔強
應該唔會有卡關既情況發生
同時亦無乜收集元素
所以無乜玩第二次既意慾

以一隻喪屍game黎講
唔算太營造到求生既氣氛

不過當中亦有一d優點
呢隻game由於調色較暗
有時喪屍會係意想唔到跳出黎嚇玩家
較能營造合適既恐怖氣氛
此外喪屍既攻擊力亦較高
如玩家被大量喪屍圍困
被打幾下就會死
變相提高左挑戰性

可惜呢隻game有好多瑕疵同不斷重覆既詬病
所以我認為唔屬於一隻出色既game
不過由於價格唔算太貴
如有餘錢又無game玩
都可以試下既
回復 支持 反對

熟練玩家

地板
Lamdone1517 發表於 2015-8-23 16:25
我買左PC黎玩
大約6,7個鐘就爆左
呢隻game對比起其他同類型既喪屍game

咁我唔買啦,寧願等多一兩日買Until Dawn玩
C.A.Marston
回復 支持 反對