會員登記
查看: 2092|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

模型場景一問

修行初哥

樓主
請問各位有冇砌過高達場景?坊間有冇D現成嘅背景建築物
及街道樹木及欄桿之類嘅嘢賣?邊度有得賣?唔該曬
回復

元老大師

沙發
envything

假樹既話旺角模型舗有好多(e.g.千里達).欄杆按比例縮細之後用鐵絲(釘書釘都得(幾慳...))
你諗下平時渣開啲欄杆大約都係一隻手指厚,縮細幾十甚至百幾倍之後鬼睇到咩
DIY場景?先用紙箱/用剩既砂紙墊底,用沙,塵整堆起座"沙漠"已經好靚.
模擬大自然當然唔可以淨係用開一種假樹.你可以親身走入大自然去體驗下自然景色既設計
(學Eli入GTA行山就得架喇XD)
鮮草粉,老草粉,枯草粉,枯草堆,泥粉,沙粉,矮樹,枯樹,喬木,細石,砂岩,......閒閒地可能要用其中六七種材料,洗衣街果兩間, 已經叫做幾齊.特別係 "鷹明"(主要賣灌木同草粉).
全部買番黎都幾貴下(除非現實有chok錢bug/任務做啦LOL),我建議材料都DIY
假草(雜草)可以用百潔布(綠色嗰啲)自家製,唔夠綠先用油加工,剪碎 放上去,OK平.
最方便既假草係買外賣壽司食嗰時通常都會附送假草,嫌大咪自己剪囉~
唔怕污糟既話,喺街求其都搵到細草,樹葉,樹枝&石仔.將啲短小既枯枝,細葉帶番屋企,稍微修剪下就整到樹
放大黎睇咪已經係好靚既樹?
建築物既野,上網印啦.Google下街景,材質包,或者有啱用既野印出黎.
你睇GTAV北揚克頓啲建築物,全部都係用材質紙皮砌出黎架
想真啲既咪自己用紙皮摺屋頂(瓦片先剪一堆一樣大細既正方形紙,屈曲之後層層疊疊咁排)
之後噴油(鐵皮用灰色+金屬色(黑色打底),紅瓦用黃色打底,再噴珍珠棕紅色)

評分

參與人數 1貢獻 +3 收起 理由
GameplayHK俊 + 3 勁呀~超詳細呀~

查看全部評分

Edward
回復 支持 1 反對 0

元老大師

板凳
遠背景(黑影)

建築物材質

Edward
回復 支持 反對