會員登記
查看: 7082|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

手油AV油一問

熟練玩家

樓主

聽阿俊介紹去ym買左av油番黎試(70.951白色同70.996金色),發現左啲問題想問下:
1. 隻金色稍為落少少水就變得好浠
2. 之後我唔落水,油出黎筆痕好明顯,同有細泡泡,油唔到http://forum.gameplayhk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1873&extra=page%3D1個隻銀色咁滑,係咪我枝筆ge問題?(我係用文具鋪啲平筆)
3. 隻白色就咁倒出黎已經超浠,直接油上模型件都會流黎流去,係支油出問題定點?(我搖均左)
4. vallejo 官網有個equivalence table,話某啲model color同game air......係同一隻油,係咪真係完全一樣?

回復

5萬

管理員

沙發
envything
1.其實我覺得唔開水都得,如果你真係覺得佢好身,用筆點少少水慢慢開
2.仲有係唔好心急,唔會一下油落去就攪掂,薄薄地塗一層之後等表面乾左,轉90度再塗
3.睇你應該上得太厚油啦,點少d油,薄薄地一層,好似我上面講咁做啦,又或多youtube睇下外國模型高手教學,我睇過好多都好勁架
4.model color同game color都係同一種油,係個色唔同架咋
回復 支持 反對

熟練玩家

板凳
GameplayHK俊 發表於 2015-6-25 20:57
1.其實我覺得唔開水都得,如果你真係覺得佢好身,用筆點少少水慢慢開
2.仲有係唔好心急,唔會一下油落去就 ...

http://cdn.acrylicosvallejo.com/68641ae6935afa4ba569fb0da362c880/CC082.pdf

入面有個表,話某幾隻油係equivalent,例如model color 70.996=game air 72.755= game color 72.055,啲色其實有冇分別?

同埋金色油出黎都係好似好多粒粒咁.....係浠釋問題?定係要用枝軟毛啲ge筆?

BTW原來隻白色我打開蓋攪下佢就ok
回復 支持 反對