會員登記
查看: 7704|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

新手一問

熟練玩家

樓主
GameplayHK俊 發表於 2015-6-19 18:03
手油既話你睇下用ak定av油啦,兩隻都差唔多,聽講話 ak 都係搵 av 代工 ge
金屬色基本上得哩兩個牌子先可以 ...

咁普通啞色使唔使用av油,我用開雙星啲水性油,質素邊種好啲?

我岩岩先買左雙星隻水性金油(好彩都只係$10),唔係話效果唔好,不過係另一種感覺,你講個隻av油會滑啲? 有冇sample睇下?
回復 支持 反對

熟練玩家

沙發
envything
GameplayHK俊 發表於 2015-6-19 20:48
av油就全部都係啞身ge,我自己覺得就比日本出既水性油好用
不過av既金屬色有兩種,一種係細樽仔,可以用水 ...

我用左啲舊模型件試左雙星隻水性金油,由於只係試下我只上左一層,我其實就打算上hg v2ab隻金色,咁av油出黎具體效果有咩分別? 我知道手油無可能做到噴槍咁滑(尤其係金屬色)

BTW如果係用水開油又真係好方便wo,邊到買會齊色啲?

回復 支持 反對

熟練玩家

板凳
GameplayHK俊 發表於 2015-6-19 23:44
手上面暫時得哩隻銀色油,其他得黑、白色同另一隻好杰身,要嚟做d特別質感既油

睇落真係滑好多,雙星個隻好似好多粒粒咁,你個隻銀色就係細支裝? 等我買黎試下先,反正唔使夾thinner,單獨用一支都唔會曬

BTW真係唔該曬,有野唔明再上黎問@@
回復 支持 反對

熟練玩家

地板
GameplayHK俊 發表於 2015-6-20 00:03
係呀,一支得17ml,應該同雙星油差唔多份量,不過好用好多
水既話最好就蒸餾水啦,唔得既話用生水都唔緊要g ...

http://forum.gameplayhk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1914&extra=page%3D1

我發覺開油有啲難控制.....
回復 支持 反對