會員登記
查看: 7674|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

新手一問

新手玩家

樓主
正義高達想用金屬色,用咩牌油好?
回復

5萬

管理員

沙發
envything
你用手油?噴罐?定噴筆呀?
回復 支持 反對

熟練玩家

板凳
噴筆的話建議用GAIA。GAIA的1001是超好用的銀色(個人意見)
回復 支持 反對

新手玩家

地板
GameplayHK俊 發表於 2015-6-18 16:53
你用手油?噴罐?定噴筆呀?

手油
回復 支持 反對

5萬

管理員

手油既話你睇下用ak定av油啦,兩隻都差唔多,聽講話 ak 都係搵 av 代工 ge
金屬色基本上得哩兩個牌子先可以手油,其他油出嚟既效果都好唔得
回復 支持 反對

熟練玩家

GameplayHK俊 發表於 2015-6-19 18:03
手油既話你睇下用ak定av油啦,兩隻都差唔多,聽講話 ak 都係搵 av 代工 ge
金屬色基本上得哩兩個牌子先可以 ...

咁普通啞色使唔使用av油,我用開雙星啲水性油,質素邊種好啲?

我岩岩先買左雙星隻水性金油(好彩都只係$10),唔係話效果唔好,不過係另一種感覺,你講個隻av油會滑啲? 有冇sample睇下?
回復 支持 反對

5萬

管理員

av油就全部都係啞身ge,我自己覺得就比日本出既水性油好用
不過av既金屬色有兩種,一種係細樽仔,可以用水開,顏色就唔算太反光,但都有金屬質感
一種係大樽裝,都幾貴下,一定要用96%以上既酒精嚟開,油出嚟超靚!不過哩種係絕對唔可以掂到水,少少都唔得,特別支筆有水份就千祈唔好掂樽入面既油,唔係既話你樽油就掉得架喇
回復 支持 反對

熟練玩家

GameplayHK俊 發表於 2015-6-19 20:48
av油就全部都係啞身ge,我自己覺得就比日本出既水性油好用
不過av既金屬色有兩種,一種係細樽仔,可以用水 ...

我用左啲舊模型件試左雙星隻水性金油,由於只係試下我只上左一層,我其實就打算上hg v2ab隻金色,咁av油出黎具體效果有咩分別? 我知道手油無可能做到噴槍咁滑(尤其係金屬色)

BTW如果係用水開油又真係好方便wo,邊到買會齊色啲?

回復 支持 反對

5萬

管理員

http://forum.gameplayhk.com/foru ... &extra=page%3D5
你睇返哩度丫,面兩邊既排氣口呢,個金色唔同d架,係用我講大樽裝,只可以用95%以上火酒開既金色油,不過都幾十蚊一支,好貴下,有細支裝,但冇咁金ge,嗰隻就十幾蚊一支

如果要齊色呢,ak油可以去佐敦一間好出名既模型鋪買,價錢唔知...
av油呢,我係去一間叫YM Studio既樓上鋪買,喺旺角
回復 支持 反對

5萬

管理員

手上面暫時得哩隻銀色油,其他得黑、白色同另一隻好杰身,要嚟做d特別質感既油

好快咁上左兩層油,第一層因為懶,冇開水就咁油,又開住冷氣,所以有少少筆痕出現
第二層相隔好似冇兩分鐘,開稀少少就咁油上去
睇落都 ok ge,筆塗既話一定要等底層乾左先好上另一層,同埋要用十字油法
回復 支持 反對