會員登記
查看: 8880|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

打算買噴槍試下學

修行初哥

樓主
咁我見大家都話唔好用大陸噴筆` 台灣的比較好
咁我上Y拍睇左下
https://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b30804388?
https://hk.f1.page.auctions.yaho ... 251128?actsrch=srp3
咁我新手緊係想貪平
但係佢筆身果隻有個係130 有個180
兩者有咩分別...
麻煩各位師兄指點一下
唔該曬
回復

高級戰士

沙發
envything
睇下你噴咩啦~如果你噴高達多嘅正常都係用台灣 0.3 噴筆(大陸嘅講真我唔見意買,想用黎練習都唔得)
我玩左6,7年都係用緊HD 130個隻.幾好用,噴車,高達,figure都冇問題~
佢比較唔好嘅就係幾易壞,如果你係成日噴嘅用5,6個月就要換.
HD180A 3動噴筆 0.2mm我就未用過唔太知,不過我好少可會用到0.2噴筆.
除非噴1/144 又想做輕陰影OR噴比較細嘅figure.
個人意見~希望幫到你~~~~
回復 支持 反對

修行初哥

板凳
capetakart 發表於 2015-6-13 22:06
睇下你噴咩啦~如果你噴高達多嘅正常都係用台灣 0.3 噴筆(大陸嘅講真我唔見意買,想用黎練習都唔得)
我玩左 ...

我諗我會噴figure多
高達其實我都小玩 不過想練下噴我諗我都會買d黎砌完噴既
我見y拍有個5xx既氣泵 比淘寶貴 打算淘個用下
不過我諗緊個抽油箱點算 家中冇咁多位放..
回復 支持 反對

修行初哥

地板
capetakart 發表於 2015-6-13 22:06
我玩左 ...

請問其實買噴筆係要買台灣品牌定台灣製...?
回復 支持 反對

高級戰士

氣泵反而我會買貴D(台灣 1400左右個D)
因為平泵有D好易過熱會自動停機.要等幾耐下先再開得返
不過我平時一噴就噴7-8個鍾.同埋出氣量比較平均,唔洗成日等佢回氣
如果唔係長時間噴嘅其實平泵都OK(不過最好有自動CUT 氣個D)
回復 支持 反對

修行初哥

capetakart 發表於 2015-6-13 22:47
氣泵反而我會買貴D(台灣 1400左右個D)
因為平泵有D好易過熱會自動停機.要等幾耐下先再開得返
不過我平時 ...

https://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b31361222?
師兄呢個組合如何?
我諗左好耐 我聽d人講新手平平地個泵就得
但係佢連噴筆 我唔知佢呢隻好唔好用
應該係「nozzle airbrush hd-130」(不過佢話沒有牌子..試唔試得過呢..
我上yahoo睇好似唔覺有d開箱文睇 不過呢隻好似係台灣品牌黎?
回復 支持 反對

高級戰士

yusuke375 發表於 2015-6-13 22:55
https://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b31361222?
師兄呢個組合如何?
我諗左好耐 我聽d人講 ...

噴筆嘅話我個人覺得HD 130  0.3台灣制噴筆已經好好用~
我個人未用過呢個泵,不過我聽人講過話呢隻泵最多噴到1/144高達.一噴大少少嘅野就會好參次.
因為佢呢隻泵出氣量又唔高,回氣又唔快.不過佢正在夠靜.
不過fiugre我個人認識泵嘅氣壓要成日調校同要幾穩定.
如果要求唔高嘅都可以買佢.但想長玩嘅我就唔太建議.
回復 支持 反對

高級戰士

yusuke375 發表於 2015-6-13 22:55
師兄呢個組合如何?
我諗左好耐 我聽d人講 ...

佢呢個網個支噴筆連氣泵好似就係HD-130
平時D人幫人代工噴油嘅好多時都係呢支筆.
好多新手都係呢支玩起筆
回復 支持 反對

修行初哥

capetakart 發表於 2015-6-13 23:17
噴筆嘅話我個人覺得HD 130  0.3台灣制噴筆已經好好用~
我個人未用過呢個泵,不過我聽人講過話呢隻泵最多噴 ...

其實支槍我唔清楚 又話MAKE IN CHINA 又話冇牌子.
我禁入佢間野度睇得「nozzle airbrush hd-130」呢隻HD 130噴筆.所以我估係呢隻
咁其實整體黎講岩新手用.可以比我試下先既 都好既.$550 咁多野送
回復 支持 反對

修行初哥

capetakart 發表於 2015-6-13 23:24
佢呢個網個支噴筆連氣泵好似就係HD-130
平時D人幫人代工噴油嘅好多時都係呢支筆.
好多新手都係呢支玩起 ...

依咁姐係買得過?
回復 支持 反對