會員登記
查看: 4668|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

小弟的進度分享:RG Wing Ver. Ka

精通玩家

樓主
小弟自認自己砌模型唔叻,但係為左鐘意啲機體,都會盡力將佢砌好,今次學人玩改件砌RG Wing Ver. Ka,唔理到最後各位大大啲評價是好是壞,至少小弟過到自己個關,就係盡力將佢砌好
小弟會喺到更新進度,希望各位大大鐘意

快照 1 (3-6-2015 0-37).png (225.42 KB, 下載次數: 37)

快照 1 (3-6-2015 0-37).png

評分

參與人數 2威望 +4 金錢 +4 貢獻 +4 收起 理由
nbb330 + 3 + 3 + 3 贊一個!
GameplayHK俊 + 1 + 1 + 1 讚一個!

查看全部評分

回復

5萬

管理員

沙發
envything
正喎!可唔可以講解下有邊度唔同呀?
回復 支持 反對

精通玩家

板凳
GameplayHK俊 發表於 2015-6-3 01:04
正喎!可唔可以講解下有邊度唔同呀?

首先隻手碗每本係有紅色角仔啲地方換成機械抓,成部機啲藍色件要油過哂,因為Wing Zero嗰隻藍係比較深色,而Wing嗰隻藍係淺D,同Gundam Maker嗰隻藍差唔多,黃色嗰方面,早期啲Wing Ver. Ka係偏橙啲,不過近期啲版本係同Wing Zero一樣係普通黃,所以唔洗改
PS:小弟淘番黎啲哩set係可以裝Drei Zwerg,只係小弟未砌到碌砲,阿俊大大不如你都淘番set黎玩,話哂我哋都咁鐘意Wing
回復 支持 反對

精通玩家

地板
經過左琴晚同今日啲閉門趕工之後,小弟終於砌起左機體同碌砲,碌砲喺收到嗰陣枝槍管已經彎彎地,不過算,最重要都係砌到,另外碌砲個槍柄其實爛過(其實係裝落手掌嗰個位,樹脂膠真係化學),不過好彩個槍柄個樣同Wing Zero EW嗰個一樣樣,所以救得番有淘哩set改件啲大大們,小弟都建議換左個槍柄(嗰個位真係好化學,爛左裝唔實變到好似MG版咁就傷心死)不過整體黎講小弟好鐘意碌砲,可以重現RG版啲武器啲設定(即係槍柄有個凸位比你裝落手掌嗰個位)同唔會好似MG版咁完全不舉,另外分享少少心得,碌砲啲彈匣嗰隻灰其實用Gundam Maker已經可以做到,先上黑色做底色,再薄薄咁上一層白色就完成

快照 1 (4-6-2015 23-49).png (231.75 KB, 下載次數: 52)

隻翼油死人,遲下都會再整下隻翼D白色位

隻翼油死人,遲下都會再整下隻翼D白色位

快照 2 (4-6-2015 23-49).png (208.58 KB, 下載次數: 27)

腰嗰到D藍色有色差,當係RG啲特色

腰嗰到D藍色有色差,當係RG啲特色

快照 3 (4-6-2015 23-50).png (218.58 KB, 下載次數: 28)

裝左Drei Zwerg之後都幾重下,就咁show算

裝左Drei Zwerg之後都幾重下,就咁show算

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 貢獻 +3 收起 理由
nbb330 + 3 + 3 + 3 很給力!

查看全部評分

回復 支持 反對

精通玩家

Hei陳 發表於 2015-6-5 00:47
經過左琴晚同今日啲閉門趕工之後,小弟終於砌起左機體同碌砲,碌砲喺收到嗰陣枝槍管已經彎彎地,不過算,最重要 ...

PS:隻翼裝好之後都幾鬆下,用左少少blu tack黎改善
回復 支持 反對

5萬

管理員

咁睇真係幾正喎!攪到我都心郁郁想買嚟玩下XD
回復 支持 反對

精通玩家

GameplayHK俊 發表於 2015-6-5 21:03
咁睇真係幾正喎!攪到我都心郁郁想買嚟玩下XD

真係好正架,而且賣家好有心,條Link在此:http://item.taobao.com/item.htm? ... amp;_u=v29tla0kca0c
回復 支持 反對

精通玩家

Hei陳 發表於 2015-6-6 00:10
真係好正架,而且賣家好有心,條Link在此:http://item.taobao.com/item.htm? ... amp;_u=v29tla0kca0c ...

http://item.taobao.com/item.htm? ... amp;_u=v29tla0kca0c
哩個先係
回復 支持 反對

精通玩家

之前小弟話碌砲喺收到嗰陣枝槍管已經彎彎地,家下小弟整過黎,直番好多啦,方法好簡單,將個槍管放落熱水廿秒,喺佢涷番同乾番之前落手,完成!!
今次唔放相啦,等小弟砌埋個盾先
回復 支持 反對

精通玩家

唔怕老實講,其實小弟喺砌Wing啲同時,都砌緊另一部機體,打算比個驚喜大家
係咩黎?釣下大家癮先,更加唔會分享哩部機體啲進度,驚喜呀嗎
回復 支持 反對