會員登記
查看: 1297|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

The Evil Within人物介紹補充

元老大師

樓主
為咗進一步解釋Sebastian被捉入STEM同生存到最後既原因,
我希望補充番The Evil Within既角色資料,今個帖子既重點係喺主線主角Sebastian同Ruvik度.
關於Sebastian
需然上次我有提及過三位主角既個人意志力,但我仲想再強調一吓Sebastian既意志力,
因為呢個係佢一直生存到最後既關鍵.(幾長氣)
以目前缺少關於佢老婆Seb嫂資料既情況下,至少可以初步推斷出Sebastian同Mobius既關係.
喺DLC中,Mobius為咗令Kidman專注任務,經常提到男主角只係消耗品,
但Sebastian被捲入STEM絕對唔係偶然.Mobius抓咗Sebastian一係就想Sebastian親自經歷佢老婆既經歷,
一係就想捉佢做STEM既白老鼠,因為佢畢竟都係警方探員,應該比啲精神病人適合.屈人
Sebastian可以喺STEM入面生存到最後,同佢個人因素有好大既關係,但同時亦包括偶然性.
因為喺遊戲世界入面,一切都係佢既腦部活動同記憶
(所有武器包括左輪,散彈,機槍戰車,甚至火箭炮都係Sebastian想像出黎)
而佢最後出得番黎既原因有:
意志堅定(呢段講既野主要都係上次既意思)
Sebastian以前會用飲酒既方法去緩和自己既情緒,同時又唔影響佢既工作.
當佢發現老婆失蹤之後,佢盡哂力去解決問題.而佢既內心又故意將自己不幸既過去封閉.
Sebastian為咗提醒自己佢既身分,要沿路執檔案(佢自己既記憶)

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 貢獻 +5 收起 理由
nbb330 + 5 + 5 + 5 贊一個!

查看全部評分

Edward
回復

元老大師

沙發
envything
(關於意志堅定)
喺眾多主角之中,Kidman既意志最堅定,因為佢目標非常清晰,過去又唔多羈絆.
所以佢既人格係最完美(呢個就係Mobius同Ruvik重用佢既原因)
Sebastian係第二堅定,佢同廣大既觀眾(包括我)一樣,只係為咗尋出真相.
佢喺STEM入面係用探員既身分完成任務.所以佢既精神力好高
Edward
回復 支持 反對

元老大師

板凳
關於Ruvik唔殺Sebastian既原因:
佢既經歷同Ruvik好有共鳴.Ruvik知道當主角揾到真相之後就會去揾Leslie, 所以Ruvik只係想跟住佢.(又基又變態又跟蹤狂...)Ruvik得閒無野做既時候又會將Sebastian腐化成喪屍去玩吓Kidman...
總之Sebastian對Ruvik有利用價值,所以就算Mobius唔點在意佢,Ruvik都好想保住Sebastian條命.
點講都好,Sebastian係極少數去完STEM發噩夢仲番到黎現實既生存者,
作為Mobius眼中既消耗品,佢絕對係一個奇蹟(我覺得佢仲勁過桐人)
Edward
回復 支持 反對

元老大師

地板
其實Ruvik好聰明
當Mobius既STEM B開始干頂只有Ruvik可以管理既STEM A, Ruvik仲未揾到介面去攻擊STEM B
但Mobius俾咗Sebastian安全屋(主線checkpoint).Ruvik因為Sebastian同Ruvik有相近經歷而揾到STEM B
既介面. 喺第9集,Ruvik入侵咗安全屋既一幅畫(嚇親我 ), 之後間"安全屋"就變得好唔穩定(無人維穩)
Edward
回復 支持 反對