會員登記
查看: 2357|回復: 7

The Evil Within

元老大師

呢排唔見有人喺度講The Evil Within既野
我又諗番起主線一開頭
An Emergency Call主角Sebastian睇CCTV見到Ruvik識超能力(瞬移再用近戰秒殺慈母)然後後面就俾Ruvik偷襲伸近戰爪背刺(唔好打面)跟住就入咗STEM
疑點1.係到底CCTV畫面係乜料?
理論上Ruvik喺現實世界係無超能力(故事無提過),Ruvik只係得番個腦留喺燈塔精神病院,係一隻喺STEM入面漂泊既浪鬼/真GM,唔應該有驅瞉,武器甚至超能力
疑點2.未交代主角Sebastian被偷襲到入STEM過程
可能一:主角係用第二代入STEM(音波)開場既劇情全部係佢聽到音波產生既幻覺
可能二:CCTV入面槍戰既慈母溶哂入Ruvik個腦度, 而Ruvik插入Sebastian後面既近戰武器係STEM既USB線
可能三:Ruvik既精神插暈哂暗角精神病院既警察再掟入去個浴缸
點解咁多警察死喺燈塔精神病院得2主角生還?其他慈母變哂做特警喪屍?

Edward
回復

元老大師

envything
雖然兩次DLC解釋咗大部分劇情,但仲未提及3派人物:
Ruvik老豆教會(可能係邪教)
(撻咗啲錢,地板穿隆,秘道Tomb Raider),
失蹤人口(記者,神職人員,etc)
報紙上提過既外國勢力
Edward
回復 支持 反對

元老大師

我一定唔會話CCTV係俾Eli移花接木
Edward
回復 支持 1 反對 0

管理員

其實, 真係唔明點解 Ruvik 唔一早殺男主角, 明明有咁ge 能力, 司機又可以變埋喪屍
回復 支持 1 反對 0

熟練玩家

Eli 發表於 2015-5-21 14:00
其實, 真係唔明點解 Ruvik 唔一早殺男主角, 明明有咁ge 能力, 司機又可以變埋喪屍 ...

如果一早杀左主角,就冇呢個游戏玩左
回復 支持 反對

元老大師

Ruvik對世人既仇恨同怨念好大,佢唔會可憐主角.
Ruvik 唔一早殺男主角反而係想折磨主角,
俾假希望佢係為咗令佢更絶望
Ruvik成日出現喺主角搭Lift既時喉嚇佢地.
用恐懼令STEM既玩家崩潰至死.
從錄音帶得知封測時期已經有好多患者喺STEM度受驚嚇之後更加痴線甚至死
司機死係因為佢同其他遇難者既意志力/精神抗性一樣低,潛意識較易被入侵,同化,溶合(我唔係講緊共產)
Edward
回復 支持 反對

元老大師

反之男主角Seb同Joseph既意志較堅定,無咁易被洗腦
但仍然會有頭暈,幻覺甚至自殺傾向
Kidman係系統管理員既一種,所以直頭無視精神攻擊(2男主暈佢都仲安然無恙)甚至可以驅走Boss既麻煩洗腦
為咗折磨比其他STEM玩家更強既主角s,除咗直接用精神攻擊(2017一定要得2017一定要得2017一定要得2017一定要得XXX..)
同埋"暗瘖",
仲需要透過幻覺去誘使佢地互相殘殺,甚至自殺
Edward
回復 支持 反對

元老大師

所以Ruvik唔係淨係為咗殺人,而係要達成佢既目的同理想
就好似SAO既茅場晶診一開唔殺哂~10000名玩家,而要觀察玩家為生存而奮鬥,並完成佢對遊戲既理想
Edward
回復 支持 反對