會員登記
返回列表 發新帖
樓主: Eli
打印 上一主題 下一主題

教大家簡單方法專業砌 MG 模型

新手玩家

amuro_fj 發表於 2015-2-2 19:00
其實沒問題,只要你唔好一次過噴太多
嚴格講,唔好話水印,如果油性Top coat噴得厚,係可以甩油

非常感謝你的回答!
其實噴消光對我這個新手來說已經很有挑戰性 T_T
有你的回答我這下子安心了
回復 支持 反對

熟練玩家

envything
holygun 發表於 2015-2-2 23:17
非常感謝你的回答!
其實噴消光對我這個新手來說已經很有挑戰性 T_T
有你的回答我這下子安心了 ...

如果你用罐噴,可以試下用銀仔大法

用轉左洞既5毫子,或者有朋友去日本既,叫佢送你一個50Yen
用罐噴前小心拔出膠既噴咀,放個銀仔入去,個洞岩岩好穿過銀仔個洞既,然後放番個膠咀,咁樣就可以控制到用噴罐時候出油同出力,同埋記得唔好停係同一個位太耐,要單方向移動,唔好貪心諗住要噴晒落件模型,點都要浪費少少頭頭尾尾,可以睇下係youtube搵既片

正確
https://www.youtube.com/watch?v=_YUh6K47lnk

https://www.youtube.com/watch?v=Br2OIs83s80

PS~小弟習慣消光會用水性,半光同全光先用油性 << 因為高達多數消光多 XDDD 水性上噴槍慳功夫
回復 支持 反對

新手玩家

amuro_fj 發表於 2015-2-3 00:27
如果你用罐噴,可以試下用銀仔大法

用轉左洞既5毫子,或者有朋友去日本既,叫佢送你一個50Yen

嗯嗯~這個銀仔大法很有趣! 等我試試。
謝謝 (跪拜
我買油性消光的時候只有考慮到乾的速度
完全忘了水印的事
回復 支持 反對

熟練玩家

holygun 發表於 2015-2-3 17:16
嗯嗯~這個銀仔大法很有趣! 等我試試。
謝謝 (跪拜
我買油性消光的時候只有考慮到乾的速度

其實水性乾既速度都唔會慢得好勁既,都係果句,唔好一次噴咁多

係呀~另外要留心,消光你噴得原係會變半光的
回復 支持 1 反對 0