會員登記
查看: 4790|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

陣法數個

熟練玩家

樓主

大家好,我係新人,呢個係我第一個post...之前Eli放片,慘被拉坑,一玩就覺得:"啊,唔知有無用左實無死既陣/公式呢?"
於是就研究左個唔洗點思考都用到既陣出離,雖然唔係十全十美,但旨在拋磚引玉.
陣法A:
陣法目標:5個3--->1個4牌組要求:1,2,3,X or 2,2,2,3 or 1,1,1,3 or X,3,3,3
呢個好適合初期只有一隻勁既情況,又易用.
加上X可以等於1,2,3,等於有一半既牌組可以玩呢個陣.

使用方法簡介:

大家觀察下,如果D=2,咁連埋其他兩個2,會變成3,而呢個3又會同隔離既3合成一個4,攻擊力唔差.
至於點解1要擺果兩個位?主要係幫手擺陣(生2)&不干擾主要部分.不過要小心,果兩個2最好唔好整走佢,
如果無左,咁D就只能夠擺3,得1/3機會成功.(其實洗翻兩個2出離係唔難)
本來寫左示範,但我講得好"chum"氣...
----------------------------------------------------------------------------------------------------
陣法B:
陣法目標:3個1--->3個2--->3個3--->1個4
牌組要求:1,2,3,3 or 2,2,3,3 or 求其洗牌
呢個同樣適合初期只有一隻勁既情況.

使用方法簡介:
如果D=1,就會變2,再變3,最後變4,合共3連擊.combo數夠多,無論回血定攻擊係初期黎講都非常優秀.
餘下時間可以再用一次or回血.

最後更新:刪除左一D太難講解/太複雜既陣法,同埋呢個遊戲都係想話考反應,太多陣法反而會令人失去樂趣.
留低呢兩個容易理解既就可以令新人容易明白如何combo至於亦不會被嚇怕,又可以享受遊戲本質.

2015-03-21 09_53_33-.png (2.47 KB, 下載次數: 77)

2015-03-21 09_53_33-.png

2015-03-21 10_05_28-.png (2.47 KB, 下載次數: 76)

2015-03-21 10_05_28-.png

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +16 貢獻 +16 收起 理由
nbb330 + 8 + 8 + 8 很給力!
Eli + 8 + 8 + 8 贊一個!

查看全部評分

回復

管理員

沙發
envything
正喎,
之後有個四, 我通常就快手用 2 食個3 or 直接用3 食個4 , 再食多個4 變5 咁
回復 支持 反對

熟練玩家

板凳
Eli 發表於 2015-3-21 11:12
正喎, 我通常有個四就快手用 2 食個3 or 直接用3 食個4 , 再食多個4 變5 咁

好高難度
我反應速度唔算快...
只能靠作陣法幫補下,唔知遲D整唔整到三箭頭...就算整到都未必擺得靚
回復 支持 反對

版主

Chelly粉

地板
玩的時候試下先
(我的反應速度都唔快)
Egoist/Chelly 最高
回復 支持 反對

管理員

其實, 都好睇佢出咩數字, 不過放陣真係有個好處, 多combo 同埋可以控制用咩勁人出招, 有時用來補血都勁爽
回復 支持 反對

熟練玩家

Eli 發表於 2015-3-21 11:54
其實, 都好睇佢出咩數字, 不過放陣真係有個好處, 多combo 同埋可以控制用咩勁人出招, 有時用來補血都勁爽 ...

係架,同埋可以彌補少少能力值差距.
btw,我更新左個用法,有興趣一齊研究下
回復 支持 反對

版主

Chelly粉

樓主d圖點樣整出嚟?
Egoist/Chelly 最高
回復 支持 反對

熟練玩家

nbb330 發表於 2015-3-21 13:56
樓主d圖點樣整出嚟?

用Math Magic Personal,一個寫數式好好用既軟件,果D其實係矩陣黎
回復 支持 反對

新手玩家

其實最好係放哂最外的邊位最好,當然有三個就先消,消到中間開始有5再組2個5出來組6,能組到6就時間差不多完
回復 支持 反對

熟練玩家

anthony1503 發表於 2015-3-21 16:01
其實最好係放哂最外的邊位最好,當然有三個就先消,消到中間開始有5再組2個5出來組6,能組到6就時間差不多 ...

其實我唔係好睇得明你講乜?
btw,要繼續連技其實好難,除非上一鋪就有剩低1~2 個 4啦
葉師傅...唔係咁易架...
回復 支持 反對