GameplayHK 論壇

標題: HG創建燃燒高達 [打印本頁]

作者: ya4545229    時間: 2015-2-16 12:05
標題: HG創建燃燒高達
我好比心機嫁啦 不過都係咁
希望你地唔好砲我啦

作者: Eli    時間: 2015-2-16 14:59
支持一下樓主先,
其實你都好有心機. 特登搵白色背景影相
隻創建燃燒高達本身都好靚仔,
你有冇買滲線油?
會靚好多Ga

繼續努力呀~~~~!!!
作者: manho_ng_hk    時間: 2015-2-16 18:11
上線+整體噴消光油, 就兩樣都會靚好多, 哈哈! 動畫裡面都有講, 加油!
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-2-16 19:22
係囉,有時間試下滲線啦,消光油就要有地方先好噴,唔好喺屋企噴呀
作者: nbb330    時間: 2015-2-16 19:33
滲線水太稀可以點搞
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-2-16 20:56
太稀?唔稀滲唔到架喎
咩事呀?
作者: ya4545229    時間: 2015-2-16 21:03
多謝呀~~

作者: nbb330    時間: 2015-2-16 23:27
GameplayHK俊 發表於 2015-2-16 20:56
太稀?唔稀滲唔到架喎
咩事呀?

滲左見唔到色
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-2-17 10:26
滲線液係水性,可以拎少少出嚟溝水性油睇下開唔開到,得既話就加少少水性油落去
或者用雙星既油性,細細支,方形樽仔,即係珐瑯油,用ZIPPO油或者打火機白電油自己開,
作者: amuro_fj    時間: 2015-2-17 12:02
GameplayHK俊 發表於 2015-2-17 10:26
滲線液係水性,可以拎少少出嚟溝水性油睇下開唔開到,得既話就加少少水性油落去
或者用雙星既油性,細細支 ...

雙星油性珐瑯油其實唔建議素組用,就算用白電油開都好,傷膠既情度都係高級,特別係關節受力位

自己仍然鍾意用marker筆,仲要係水性,然後加枝綿花棒,仲可以有少少舊化既效果

話說,滲線液的確係要稀,因為唔稀係「滲」唔到線位,除非稀到發唔到色
作者: nbb330    時間: 2015-2-17 13:41
GameplayHK俊 發表於 2015-2-17 10:26
或者用雙星既油性,細細支 ...

得閒試下開
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-2-17 14:47
amuro_fj 發表於 2015-2-17 12:02
雙星油性珐瑯油其實唔建議素組用,就算用白電油開都好,傷膠既情度都係高級,特別係關節受力位

自己仍然 ...

都係,真係幾傷膠下
不過如果只係外部裝甲就唔緊要,珐瑯油既開油水主要對ABS膠起作用,即係骨架同關節位置
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-2-17 14:48
話說...有心機既話,滲線前先做刻線,會仲靚d~
作者: henryycl2000    時間: 2015-2-17 16:18
其實刻線正確係應該用咩工具呢?有冇相可以提供! 我嘗試過用類似Cutter型嘅刻線刀,但好容易走位! 當場O左咀!
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-2-17 18:19
視乎你要刻幾粗既線啦,例如本身就有既線,只係想加深少少,可以用粗少少既針,用沙紙磨尖佢
其實有唔少種類既刻線刀賣,不過MIC嗰D九成都冇用GE,又鈍又軟,用幾下就掉得,日本野就最好用,不過好貴,網上有刀片DIY教學,遲下有時間我都拍片示範下啦,平好多,又好用
如果件上面本身冇線,你想加線條比佢,就要先用鉛筆畫好多,之後輕力用刻線刀畫左個紋落去先,再慢慢加深就唔會出界
最好落刀前貼厚身同硬少少既野落去,有野靠住就更準同唔會出界喇
作者: James971207    時間: 2015-2-17 23:17
素組影相的時候擺post都已經好型。繼續加油啦!

歡迎光臨 GameplayHK 論壇 (http://forum.gameplayhk.com/) Powered by Discuz! X3.2