GameplayHK 論壇

標題: [問題] Youtube版權 [打印本頁]

作者: 星野希    時間: 2017-4-20 11:08
標題: [問題] Youtube版權
我唔知多唔多Game友會放自己的影片上youtube,但好多時都是ran片 upload完又話含有受版權保護的內容,之後大家會點做?
作者: 345pink    時間: 2017-4-23 00:05
咁要睇你自己喇,首先你要知道有版權係因為隻game嘅bgm定係後製嘅bgm先,如果係後製嘅換咗個bgm就得啦~不過如果係隻game本身你就要諗下喇。如果你係冇諗住搵錢嘅話我諗都冇問題嘅,不過如果你想係youtube賺錢嘅話就唔好拍個個game喇
作者: 星野希    時間: 2017-4-23 15:01
如果在香港地區要1000click先兩蚊,我覺得有冇都冇乜所謂,主要想share打機je ~
作者: NelsonKirito    時間: 2018-1-7 02:37
如果係同2樓講既一樣,,,bgm係後製加上去...就換鬼左佢...
換d no copyright / creative common既music, quote番出處credit 好似做功課咁

或者第時拍係game有copyrighted music 既,
就將game聲同人聲分件,
剪個陣收細game聲/用人聲蓋過原本聲就過到骨。
(咁都係反映左隻game廠商做漏左樣野..)
作者: pong87    時間: 2019-8-30 18:54
我想問,如果唔一定係Game....可能普通影片,佢都話優權,係咪都係多數同bgm有關?
作者: 寶可夢大師    時間: 2019-10-2 10:16
歡迎來一起討論

歡迎光臨 GameplayHK 論壇 (http://forum.gameplayhk.com/) Powered by Discuz! X3.2