GameplayHK 論壇

標題: 新手一問 氣泵,噴筆 [打印本頁]

作者: singery    時間: 2016-8-6 02:39
標題: 新手一問 氣泵,噴筆

小弟系新手所以有好多問題希望各位可以解答~~~

1)爬完文發現Ustar呢個牌子好似唔錯,又唔太貴,我發現有好多型號(有601G,601A等等,G?A?),究竟有咩分別?
浩盛AF-186又有冇人用過?

2)自動停機又系咪好
啲?

3)
另外,新手系咪用HD130 噴筆會抵玩?

ps:大概預$1000-1500

作者: 大魔先生    時間: 2016-8-6 12:15

全部人去晒捉精靈,等我呢個新仔答下你

我自己用 601G,香港買要過千⋯係淘淘買就 人仔$650 攪惦。

有氣缸既全部係自動停機⋯有氣缸一定好,因為個泵無咁傷。

作者: singery    時間: 2016-8-7 04:23
大魔先生 發表於 2016-8-6 12:15
全部人去晒捉精靈,等我呢個新仔答下你

真系唔該曬你!
呢排個forum真系好靜(去晒捉精靈)

另外呢,mr hobby,iwata既噴筆系咪好D?
作者: 大魔先生    時間: 2016-8-7 09:40
singery 發表於 2016-8-7 04:23
真系唔該曬你!
呢排個forum真系好靜(去晒捉精靈)

哈哈⋯ 你講那些牌子既槍當然好啊

買支 0.2 mm 就夠,再買支普通既用黎噴底油(補土)

不過當然噴槍有錢既咪買多兩支囉⋯要記住,噴槍不要用平嘢,一百幾十蚊那些國產貨⋯好易玩完

作者: singery    時間: 2016-8-7 13:19
大魔先生 發表於 2016-8-7 09:40
哈哈⋯ 你講那些牌子既槍當然好啊

咁師兄用緊邊隻噴槍,因為我見到阿俊個支IWATA HPC plus 系0.3 wor,都吾知點揀好

另外又有人話Mr Hobby既噴槍好難配後備零件,反而IWATA有時茂,係咪真呢?

感激萬分!!
作者: 大魔先生    時間: 2016-8-7 14:26
singery 發表於 2016-8-7 13:19
咁師兄用緊邊隻噴槍,因為我見到阿俊個支IWATA HPC plus 系0.3 wor,都吾知點揀好

另外又有人話Mr Hobby ...

其實唔使咁煩既,工具只是附助你,除非相差好遠,唔係嘅其實係要睇你既技術

唔會買槍送技術既⋯技術係用日子磨練番黎的

我就用呢支⋯ 加一兩支雞槍噴 補土或底色

作者: singery    時間: 2016-8-7 14:29
大魔先生 發表於 2016-8-7 14:26
其實唔使咁麻既,工具只是附助你,除非相差好遠,唔係嘅其實係要睇你既技術

非常感謝師兄既解答
幫0左好多
作者: 大魔先生    時間: 2016-8-7 14:31
singery 發表於 2016-8-7 14:29
非常感謝師兄既解答
幫0左好多

個站真係無晒人⋯⋯

我都出去做下 訓練員先

作者: singery    時間: 2016-8-7 14:42
大魔先生 發表於 2016-8-7 14:31
個站真係無晒人⋯⋯

系xd真系好靜。。。

作者: singery    時間: 2016-8-9 01:53
大魔先生 發表於 2016-8-7 14:31
個站真係無晒人⋯⋯

突然醒起想問一問希望唔會阻到師兄

洗槍其實應該用gaia t04定系天拿水,價錢差好多,又聽過人話天拿水會整爛o ring?好苦腦。。。

唔想爲o左少少錢,整爛支o野
作者: 大魔先生    時間: 2016-8-9 15:50
singery 發表於 2016-8-9 01:53
突然醒起想問一問希望唔會阻到師兄

洗槍其實應該用gaia t04定系天拿水,價錢差好多,又聽過人話天拿水會 ...

唔阻⋯唔阻⋯

我自己就用呢隻洗筆水,我係用 郡士油,呢隻係唔錯,不但郡士,其他牌子的油都可以洗的

作者: leung    時間: 2016-8-15 19:47
****油性油有毒性, 記得戴罩****

HD130 有分0.5, 0.3同0.2, 都只可以用黎噴底灰, 如果你想用平價筆試下手可以諗諗HD180 0.2版, 計返hk 100蚊左右
如果你有足夠資金, 可以諗諗買支HD130或HD180黎噴底灰, 壞左都無用貴野咁傷
我2支都有, 用落分別好大, HD130點都係差D

我呢部高達就係用用龜泵推hd130由0.3改0.2噴咀上色
http://forum.gameplayhk.com/foru ... &extra=page%3D1

天拿水洗筆方面, 可以試下用駱駝牌 3054 天拿水, 我見有唔少人用佢黎開油噴首辦, 洗筆都應該OK

歡迎光臨 GameplayHK 論壇 (http://forum.gameplayhk.com/) Powered by Discuz! X3.2