GameplayHK 論壇

標題: 完成的 MS_06S (完成版、尚欠地台) [打印本頁]

作者: 大魔先生    時間: 2016-4-23 17:25
標題: 完成的 MS_06S (完成版、尚欠地台)

可以加燈既地方都儘力完成了…現在係進入 最重要的部份(接線)

[Youtube]DgvDnZyxem8[/Youtube]

這個斧頭又做了一個下午。

作者: kamwah9915    時間: 2016-4-23 17:36
好堅啊.支持支持!
作者: 大魔先生    時間: 2016-4-23 17:52
kamwah9915 發表於 2016-4-23 17:36
好堅啊.支持支持!

見到堆線已經眼花……

其實砌砌下,真係有 d 後悔。1/60 既 PG 真係好傷神。

作者: kamwah9915    時間: 2016-4-23 18:17
C Hing.
5洗禁趕記.不是開工o麻.慢慢執帥它才是模型的樂趣.       
是米.
作者: 大魔先生    時間: 2016-4-23 18:40
當然,一定要慢慢攪。

年紀大又老花眼,真係想快都唔得。

作者: kamwah9915    時間: 2016-4-23 19:16

其實可以做得有系統些.        
每粒LED用箱頭筆在漆皮線上mark獨立顏色和正負極.
當最後焊接時朋marker顏色已經很快搜索出適當位置的led.
絕對不需要撞"暈"LED正負極線.

作者: 大魔先生    時間: 2016-4-23 23:20
kamwah9915 發表於 2016-4-23 19:16
其實可以做得有系統些.        
每粒LED用箱頭筆在漆皮線上mark獨立顏色和正負極.
當最後焊接時朋marker顏 ...

多謝師兄 指教…

正負極已經分好了,但始終係老眼昏花, 雖是分好顏色,但也要流著淚焊啊

作者: 文仔    時間: 2016-4-24 01:38
其實手腳以串聯行,去到個身都係4對線,再並聯接個頭身可以一條線出晒,唔洗咁辛苦
作者: kamwah9915    時間: 2016-4-24 05:46
文仔 發表於 2016-4-24 01:38
其實手腳以串聯行,去到個身都係4對線,再並聯接個頭身可以一條線出晒,唔洗咁辛苦 ...

都是個好方法.但要注意串/並電路要計定LED數目,工作電壓和電流.要不然有機會出現光暗燈或燒LED.

作者: kamwah9915    時間: 2016-4-24 07:21

轉載
很好的參考
http://www.wormxtoy.com/2013/04/LEDlight.html
作者: 大魔先生    時間: 2016-4-24 11:14
其實除左電壓,影響 led 的還有 電流, 6v 的鈕電池,未必可以推動 幾顆 led,兩粒 1,5v 的 3A 電,卻有更大的 (電流) 去推動 led

用 3.7v 的鋰電池,因擁有較大的電流值,通常可以用 (不過一定要加電阻。)

多謝各位提示,休息兩天後就開始用 arduino 寫這程式,(因駕駛室要漸變光) 所以用 arduino 來控制電池更有效

作者: kamwah9915    時間: 2016-4-24 11:40
IC控制.更堅.支持支持.
作者: 大魔先生    時間: 2016-4-24 12:11
kamwah9915 發表於 2016-4-24 11:40
IC控制.更堅.支持支持.

師兄見笑啊…堅乜鬼,只係自已喜歡玩,就瞓晒身玩唧

這就是我用的 ic  Attiny85,大家有興趣可以一齊研究下…
這IC 的尺寸放入高達一流,看!比一毫子還要小。連 1/144 的 HG或 RG 版都可以用

作者: kamwah9915    時間: 2016-4-24 12:12
口多問多句.輸出端口是否需要加DC電容器的.
作者: kamwah9915    時間: 2016-4-24 13:41
標題: http://www.hobbytronics.co.uk/arduino-attiny
大魔先生 發表於 2016-4-24 12:11
師兄見笑啊…堅乜鬼,只係自已喜歡玩,就瞓晒身玩唧

大約已經知道結構如何了.microprocessor板控制timming.這是PWM 輸出端口IC.謝謝解答.

http://www.hobbytronics.co.uk/arduino-attiny

作者: 大魔先生    時間: 2016-4-24 15:24
kamwah9915 發表於 2016-4-24 13:41
大約已經知道結構如何了.microprocessor板控制timming.這是PWM 輸出端口IC.謝謝解答.

http://www.hobbytr ...

師兄厲害…
這 粒85 有 4隻 pwm 腳,小小一隻渣古應該夠用

師兄 有興趣一齊玩啦, arduino 我都係初哥…還望指教

作者: kamwah9915    時間: 2016-4-24 15:58
大魔先生 發表於 2016-4-24 15:24
師兄厲害…
這 粒85 有 4隻 pwm 腳,小小一隻渣古應該夠用

有興趣八姐.玩就        .....免啦
作者: RaingoLee    時間: 2016-4-24 18:50
建議師兄玩RE 1/100 01夜鶯,好多燈你加
作者: 大魔先生    時間: 2016-4-24 22:57
裝燈不難,最麻煩係找地方安電池…

除非做平台,如果想電池能藏在模型中,真係諗爆腦!

作者: 大魔先生    時間: 2016-4-25 16:45
RaingoLee 發表於 2016-4-24 18:50
建議師兄玩RE 1/100 01夜鶯,好多燈你加

夜鶯唔知點解 特別貴… …諗下先

作者: 大魔先生    時間: 2016-4-29 20:20
改埋把斧頭,還差支槍槍就 完工。

作者: 文仔    時間: 2016-4-30 01:34
如果你問我,我會覺得電壓太高,唔洗4.5V
作者: 大魔先生    時間: 2016-4-30 17:30
文仔 發表於 2016-4-30 01:34
如果你問我,我會覺得電壓太高,唔洗4.5V

嗯… …試下用個可變電阻攪攪佢!

不過可能係影相角度問題,實物沒有那麼光的。

作者: 大魔先生    時間: 2016-4-30 22:38
終於攪惦埋支槍!

噴埋消光就大功告成。

作者: kamwah9915    時間: 2016-5-1 05:20
支持支持
作者: 大魔先生    時間: 2016-5-6 18:47
兩個月了,終於完成了…
尚久地台情境

[Youtube]baKMYCScAz4[/Youtube]

作者: 大魔先生    時間: 2016-5-16 01:34
開始 組裝地台(格納庫)

歡迎光臨 GameplayHK 論壇 (http://forum.gameplayhk.com/) Powered by Discuz! X3.2