GameplayHK 論壇

標題: SONY 總裁表示 PS Vita 可能後繼無機 對掌機市場持悲觀態度 [打印本頁]

作者: samsam2015playh    時間: 2015-10-6 17:46
標題: SONY 總裁表示 PS Vita 可能後繼無機 對掌機市場持悲觀態度
SONY 總裁表示 PS Vita 可能後繼無機 對掌機市場持悲觀態度

Sony 的總裁「吉田修平」在最近的開發者會議上對 PS Vita 的未來表示「前途悲觀」的看法。

吉田修平表示「我們對掌機熱情已經被手機遊戲擊敗了」「在大多數人享受免費手機遊戲的現在,我們不覺得要花錢才能玩的掌機能賺到錢」「雖然未來掌機文化應該還是會繼續存在,但 SONY 或許不會再推出新掌機來繼承這個文化」。

吉田總裁的幾個理由一定程度上也暗示了 PS Vita 未來很可能後繼無機,如同部分玩家對 PSV 的前景悲觀看法。

來源:
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60547&snA=21974
識睇一定睇留言~

作者: samsam2015playh    時間: 2015-10-6 17:46

可惜 PSV 近年無一隻比較 MAN 嘅GAME. 老實 我好想 PSV 出 北斗無雙~

我要使用 南斗水鳥拳 斬殺敵人~~~~

作者: Eli    時間: 2015-10-6 18:49
其實 PSV 如果可以用埋 android , 可以當 tab 用, 又可以玩 PSV game 咁有冇得諗?
作者: Spaghetti-Even    時間: 2015-10-6 19:34
其實PSV做埋手機都幾好啊
改名做PS Mobile
作者: Eli    時間: 2015-10-6 19:47
PS mobile good wor !!!!!
作者: c251178    時間: 2015-10-10 12:20
Sony呢期好唔掂喎,手機又話要停,遊戲機又話要停
作者: ohmygodrc    時間: 2015-10-11 00:32
手機唔掂還一件事,遊戲係第二個問題黎,PS4賣得好好,不過psv比手機game搶左啲市場

其實我講得手機得啲課金game淨係識屈錢,都唔明點解會影響到psv啲掌機game,手機game無劇情無畫面,系統都比唔上掌機/家用機game,手機game做休閒game得閒無野做轉下珠無問題,但係唔應該會取代到掌機,手機邊會玩到RPG(回合制又好,戰棋又好,ARPG又好)。真正鐘意打機既人應該會重視掌機多過手機,怪就怪而家啲人鐘意埋啲低質課金game,寧願比錢抽J圖都唔玩掌機

當然sony同game廠策略都又問題,PSV嚴重缺乏大作,大部份大作都係有ps3/4版,開初可能想方便人出街玩又得,cross save番屋企用大mon玩又得。但係搞搞下啲人就覺得淨係買ps3/4咪得。

所以與其出新機,不如用盡psv啲機能,做psv獨佔既大作,諗啲只有psv先做到既野,先可以解決到個問題
作者: chrismarston123    時間: 2015-10-11 21:29
ohmygodrc 發表於 2015-10-11 00:32
手機唔掂還一件事,遊戲係第二個問題黎,PS4賣得好好,不過psv比手機game搶左啲市場

其實我講得手機得啲課 ...

你講得一D都沒錯,雖然我冇PS Vita,但係好少見到D人玩同埋上PlayStation網站既PS Vita個度都冇值得玩既大作,所以用盡功能,出D獨佔大作先可以吸引D人買
作者: Eli    時間: 2015-10-13 00:43
ohmygodrc 發表於 2015-10-11 00:32

其實我講得手機得啲課 ...

係投資問題, game 廠其實做一隻手機game 開發費係好平, 手機遊戲市場易賺錢, 咁咪自然少game 廠搞手提遊戲機囉 (PSV) .... >.<
作者: sa041588    時間: 2016-7-15 12:48
PSP3006維修地點,無法讀取光碟問題!!!
作者: Ken6245    時間: 2017-6-22 17:04
我想PSV出gta  QAQ
作者: samsam2015playh    時間: 2017-7-8 17:55
家吓 PSV 啲GAME價格高,人設好多都係 腐女Feel. 所以點買得落手??
作者: denim4play    時間: 2018-7-31 12:10
PSV 完全被NS打趴

歡迎光臨 GameplayHK 論壇 (http://forum.gameplayhk.com/) Powered by Discuz! X3.2