GameplayHK 論壇

標題: PC問題 [打印本頁]

作者: EX232621    時間: 2015-8-5 17:25
標題: PC問題
為何我玩緊個陣會無拉拉停止運作?電腦是acer Aspire R 14
作者: EdwardDDDD    時間: 2015-8-5 23:01
電腦運作系統係咩? WIN7定其他?
RAM幾多,唔夠RAM都可能會停止運作。
CPU邊個型號?
作者: 彩色熊貓    時間: 2015-8-6 00:17
原因有好多架wor...
作者: EX232621    時間: 2015-8-6 13:16
win8 8GB RAM
作者: EX232621    時間: 2015-8-6 13:17
cpu:Intel core i5
作者: EX232621    時間: 2015-8-7 19:58
EdwardDDDD 發表於 2015-8-5 23:01
電腦運作系統係咩? WIN7定其他?
RAM幾多,唔夠RAM都可能會停止運作。
CPU邊個型號? ...

win 8
8GB RAM
CPU Intel core i5
作者: EdwardDDDD    時間: 2015-8-7 22:47
CPU同RAM應該夠。顯卡型號?
會唔會係顯卡唔夠勁,仍然開顯示特效等導致超頻?

如果都唔關事,就有可能係運作系統問題,建議重裝
作者: EX232621    時間: 2015-8-7 23:59
彩色熊貓 發表於 2015-8-6 00:17
原因有好多架wor...

有咩解決辦法?
作者: 彩色熊貓    時間: 2015-8-8 04:02
1. 有可能係Display Card唔夠勁
2. 遊戲同你其它嘅software有衝突

你最好上網睇下有冇其他人同你一樣出現咁嘅情況 佢地又有咩解決方法... 因為有時候可能裝個patch或者內部調整下隻game就冇事
作者: EX232621    時間: 2015-8-8 20:57
EdwardDDDD 發表於 2015-8-7 22:47
CPU同RAM應該夠。顯卡型號?
會唔會係顯卡唔夠勁,仍然開顯示特效等導致超頻?

顯.卡820MB
作者: EdwardDDDD    時間: 2015-8-8 22:17
你有冇開特效先? 有開既話以你張顯卡記憶體黎講係勉強夠。
建議試下山左特效再玩,睇下有冇停止運作既情況。
如果都仲係有,就應該係同運作系統/software有衝突。
作者: EX232621    時間: 2015-8-9 16:52
求高人指點

歡迎光臨 GameplayHK 論壇 (http://forum.gameplayhk.com/) Powered by Discuz! X3.2