GameplayHK 論壇

標題: 龍珠超 | DragonBall Super | 集中討論區 [打印本頁]

作者: Beerus    時間: 2015-7-19 22:04
標題: 龍珠超 | DragonBall Super | 集中討論區

http://m.58dm.com/m/longzhuchao/

每逢星期日日本播完後,好快就會有中文字幕,Eli與各位龍珠迷睇完可以喺到討論下

作者: Eli    時間: 2015-7-19 23:45
多謝樓主, 大家一齊來討論啦.

我唔明悟空點解會去界王星修行... 話晒只係得 10倍重力, 都唔知可以練d 咩
打菲利前都克服了100倍重力啦, 果時都未變超西
作者: 阿輝    時間: 2015-7-20 00:35
Eli 發表於 2015-7-19 23:45
多謝樓主, 大家一齊來討論啦.

我唔明悟空點解會去界王星修行... 話晒只係得 10倍重力, 都唔知可以練d 咩

10倍重力好過無啦,而且部重力機又比比達用左,咪將就下囉
作者: Beerus    時間: 2015-7-20 00:59
不過最唔明係劇場版同龍珠超有d細節有出入,例如劇場版莊子party唔係喺游輪搞
P.S. 唔該Eli幫我加番張龍珠超的相
作者: Eli    時間: 2015-7-20 12:48
Beerus 發表於 2015-7-20 00:59
不過最唔明係劇場版同龍珠超有d細節有出入,例如劇場版莊子party唔係喺游輪搞
P.S. 唔該Eli幫我加番張龍珠 ...

不用客氣~~~~~~~
作者: Lamdone1517    時間: 2015-7-20 15:43
應該係想將兩套劇場版既劇情
重新修改係電視播
作者: a390103202    時間: 2015-7-20 18:20
覺唔覺得界王講野既語氣好似比以前沉悶左少少
作者: Beerus    時間: 2015-7-20 18:43
a390103202 發表於 2015-7-20 18:20
覺唔覺得界王講野既語氣好似比以前沉悶左少少

配音員都老左好多,無計
作者: lamchong    時間: 2015-7-20 18:52
睇多次神與神
作者: Eli    時間: 2015-7-20 19:02
Beerus 發表於 2015-7-20 18:43
配音員都老左好多,無計

你咁講又真係覺得把聲老左
作者: samsam2015playh    時間: 2015-7-20 19:10
好多人初頭一聽到 超龍珠 時間線是布歐編後 就話GT被推翻... 而現在 睇其時間線是 布歐編後 與 GT之間
作者: Beerus    時間: 2015-7-20 19:45
samsam2015playh 發表於 2015-7-20 19:10
好多人初頭一聽到 超龍珠 時間線是布歐編後 就話GT被推翻... 而現在 睇其時間線是 布歐編後 與 GT之間 ...

其實兩套作品有衝突,GT應該已經被推翻,又或者會用平行世界解釋
作者: Eli    時間: 2015-7-20 20:11
samsam2015playh 發表於 2015-7-20 19:10
好多人初頭一聽到 超龍珠 時間線是布歐編後 就話GT被推翻... 而現在 睇其時間線是 布歐編後 與 GT之間 ...

我就冇睇GT, 見今次鳥山明久休復出先睇咋

作者: jackyfourze    時間: 2015-7-20 21:28
如果以龍珠GT黎睇番既話,龍珠超就接唔到GT 係GT入邊菲利曾經出現過一段時間,佢係F入邊已經可以變金色,點解GT入邊又唔變,孫悟空已經有神既能力,會打唔赢超十七號同baby,唔通佢地仲強過神?因為GT唔係鳥山明作,所以我自己黎睇,GT只能作平行世界,唔知GamePlay hk會點睇呢兩部野,而且係z入邊最後悟空唔係同歐布去左修煉,點解會係到耕田
作者: Eli    時間: 2015-7-21 10:32
jackyfourze 發表於 2015-7-20 21:28
如果以龍珠GT黎睇番既話,龍珠超就接唔到GT 係GT入邊菲利曾經出現過一段時間,佢係F入邊已經可以變金色,點解G ...

z入邊最後悟空唔係同歐布去左修煉 <--- 應該係好後的時間, 龍珠超係打嬴布歐後立即發生

GT 其實我真係麻麻, 所以好難評論, 但應該好難接到
作者: Lamdone1517    時間: 2015-7-21 14:15
到佢播完超
大約就知鳥山明想唔想接落GT
作者: Eli    時間: 2015-7-22 10:55
Lamdone1517 發表於 2015-7-21 14:15
到佢播完超
大約就知鳥山明想唔想接落GT

我諗GT版權費好吸引所以當年鳥山明先賣
作者: Beerus    時間: 2015-7-22 13:37
Eli 發表於 2015-7-22 10:55
我諗GT版權費好吸引所以當年鳥山明先賣

Eli 有冇睇劇場版,我覺得龍拳爆發好好睇,但最衰係悟空無啦啦叫杜拉格斯唔好打死個Boss,自己一招ko個boss,但都解釋左杜拉格斯把劍邊到得番黎
作者: LittleLittle123    時間: 2015-7-22 19:12
Beerus 發表於 2015-7-20 00:59
P.S. 唔該Eli幫我加番張龍珠 ...

可能想實現杜拉格斯嘅夢想,因為我記得杜拉格斯係電影話好想係游輪搞一次Party
作者: Beerus    時間: 2015-7-23 11:17

下星期日(7月26日)的龍珠超因調動關係將會暫停
作者: samsam2018playh    時間: 2015-7-28 18:50
GT 一開始 杜拉格斯 巳是 18歲左右的成人. 超龍珠 則是 8歲. 所以如 超龍珠 的時間線是 打低布歐後 至 布歐前.那就與 GT沒有什麼衝突吧~~
作者: Beerus    時間: 2015-7-28 22:17
samsam2018playh 發表於 2015-7-28 18:50
GT 一開始 杜拉格斯 巳是 18歲左右的成人. 超龍珠 則是 8歲. 所以如 超龍珠 的時間線是 打低布歐後  ...

上面都有網友說左:喺GT入邊菲利曾經出現過一段時間,佢係F入邊已經可以變金色,點解GT入邊又唔變,孫悟空已經有神既能力,會打唔赢超十七號同baby,唔通佢地仲強過神?
作者: Eli    時間: 2015-8-1 21:29
我睇應該好難會顧及到 GT 故事, 如果要完美連接, 即係悟空的實力係屎過GT時期, 試問邊會有人鐘意睇「新」故事但主角係冇咁勁呢, 雖然時序係在中間發生.

所以電視台為了吸引觀眾, 係唔會理故事的邏輯
作者: Beerus    時間: 2015-8-2 21:59
我睇完第四集啦,大家睇左未
作者: samsam2015playh    時間: 2015-8-3 23:11
未變超時可 頂得住 300倍重力.....   現在得150???
比達你真係老了~~XDDDD

作者: Beerus    時間: 2015-8-4 20:30
samsam2015playh 發表於 2015-8-3 23:11
未變超時可 頂得住 300倍重力.....   現在得150???
比達你真係老了~~XDDDD ...

真係好多bug
作者: Beerus    時間: 2015-8-9 21:51

今集做咩小學生用小畫家畫畫咩,又嬲又失望
作者: samsam2015playh    時間: 2015-8-10 17:09
等我以為 可以欣賞一套用 新動晝製作嘅 龍珠TV新章...
點知去到 第5集就..................

睇翻 近期 新版的 "JOJO 1至3部"  比 龍珠真係 就正好多
作者: samsam2015playh    時間: 2015-8-10 19:32
日本網民狂cap圖 《龍珠 超》新一集作畫崩壞
by 錢無義
http://gameover.com.hk/?p=228180
作者: jackyfourze    時間: 2015-8-16 13:23
gameplay hk 你地對第五集既崩壞場面點?file:///C:/Users/User/Videos/11825830_10153586693906584_7601032496261888966_n.jpg
作者: Beerus    時間: 2015-10-11 21:34
撒旦喺預告變左超級撒亞人
作者: chyc1127    時間: 2017-5-10 16:40

GT本來就唔係正史 只係當時鳥山明唔想做比班動畫團隊自己搞出來架
作者: Beerus    時間: 2017-6-14 18:59
唔知Eli睇到第幾集呢

歡迎光臨 GameplayHK 論壇 (http://forum.gameplayhk.com/) Powered by Discuz! X3.2