GameplayHK 論壇

標題: RG Wing Gundam Zero Custom EW LED 加燈改造分享 [打印本頁]

作者: GameplayHK俊    時間: 2015-5-17 15:51
標題: RG Wing Gundam Zero Custom EW LED 加燈改造分享
[Youtube]_OwOoVmXb9Y[/Youtube]

即係咁~
大家睇高達動畫時見到主角出場九成都會忍唔住跟住佢叫下先安樂ge
而出場時又多數都會見到眼部著晒燈咁,超型!
但點解高達要著燈呢?通左電咪著燈囉,唔通喺格納庫都開住燈照明咩XDD

所以我覺得模型都應該要識著燈先似高達,個靈魂嚟架~~~
有能力動手既話試下啦~

Q&A

Q1. .剪鉗邊度買,去鴨尞街行下啦,會搵到d差唔多樣,我嗰把自己加工過,所以最前端特別薄同利

Q2. UV gel係乜,膠水一種,可以當光油用,要曬太陽或者uv燈照先會幹

Q3. UV gel邊度買?淘寶啦,yahoo拍賣都可能有

Q4.  辣雞邊度買,幾多W?都係...鴨尞街會搵到,25w已經夠用,價錢由幾十到過千都有

作者: 崔佛    時間: 2015-5-17 23:05
阿俊有學過下電子野嫁喎
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-5-18 00:55
崔佛 發表於 2015-5-17 23:05
阿俊有學過下電子野嫁喎

興趣嚟XDD
作者: 真野矢加    時間: 2015-5-18 10:54
想問下隻0603 LED 係唔係每隻色都可直接用3V,定係要加電阻?
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-5-18 20:38
佢寫就3~3.3v都得
如果你唔係長開就唔怕ge
如果唔係,你就要接線前自己試下駁唔同既電阻,睇下點樣先最好
同埋電方面呢...其實我黎用usb既5v隆壓,因為我自己控制到電壓,所以先唔加電阻~
作者: 真野矢加    時間: 2015-5-18 21:12
GameplayHK俊 發表於 2015-5-18 20:38
佢寫就3~3.3v都得
如果你唔係長開就唔怕ge
如果唔係,你就要接線前自己試下駁唔同既電阻,睇下點樣先最好

明白
Thank you
作者: seanmomo123    時間: 2015-5-30 03:51
好型啊 我都買左rg wing zero 等砌
作者: HeilunYip    時間: 2015-7-22 02:24
我反而想知你用果排咁細粒嘅led邊度有得賣...
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-7-22 19:35
HeilunYip 發表於 2015-7-22 02:24
我反而想知你用果排咁細粒嘅led邊度有得賣...

鴨記可以去華輝睇下
最方便其實係去淘寶買XD
作者: Pkhkjk78    時間: 2015-8-3 00:54
支uv gel個名係咪叫無影膠
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-8-3 01:08
Pkhkjk78 發表於 2015-8-3 00:54
支uv gel個名係咪叫無影膠

醒目~
不過都有分用嚟痴d乜,唔係隻隻都痴到膠架
作者: klacfj    時間: 2015-8-22 17:34
我想問之後個集個底坐可唔可以教下點整嫁?
同埋個d細插頭叫咩名,邊度有得買?
感謝
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-8-23 01:25
個座你要拆開晒佢嚟放線,收喺座既線要預足夠長度比你申縮
支臂入面既線要痴好佢,小心d就唔難架喇
至於d插其實係排座同排插鴨記可以搵得到

座下面既佈線就....電池同降壓板並聯,不過因為我中間完全冇落電阻之類既野,所以通電時只可以有其中一樣
usb就係micro usb板仔,駁落降壓板降到3v out
希望你睇得明啦
作者: klacfj    時間: 2015-8-23 01:29
GameplayHK俊 發表於 2015-8-23 01:25
個座你要拆開晒佢嚟放線,收喺座既線要預足夠長度比你申縮
支臂入面既線要痴好佢,小心d就唔難架喇
至於d插 ...

大概都明,thanks唔知淘寶會唔會有?

作者: GameplayHK俊    時間: 2015-8-23 01:31
有唔明再問啦~
作者: stevenyip    時間: 2017-4-21 15:43
請問個usb降壓板要手動降去3v?
如果我用3mm led白燈(約10粒)裝係格納庫駁micro usb用叉電/尿袋/電腦供電可行?
作者: GameplayHK俊    時間: 2017-4-27 16:46
stevenyip 發表於 2017-4-21 15:43
請問個usb降壓板要手動降去3v?
如果我用3mm led白燈(約10粒)裝係格納庫駁micro usb用叉電/尿袋/電腦供電 ...

電量係一定夠,不過5v直入就一定要串並聯一齊用,我自己用嗰塊板本身可以調壓,所以直出全部並聯都ok
作者: micmic75310    時間: 2018-12-5 22:23
請問片中的隔熱片邊度買呀

歡迎光臨 GameplayHK 論壇 (http://forum.gameplayhk.com/) Powered by Discuz! X3.2