GameplayHK 論壇

標題: 不如GAMEPLAY HK 開個RC GROUP [打印本頁]

作者: ktbrian0412    時間: 2015-3-10 20:33
標題: 不如GAMEPLAY HK 開個RC GROUP
5知你地覺得點呢?
雖然會有2個好極端可能
某隻GAME多人玩OR LIKE會可能多D人
當個D GAME 過左氣可能同時會少左D人去
不過我覺得如果GAMEPLAY HK 如果可以先試個OPENING
暫時以GAME做主題開GROUP
然後可以學下台灣RC GROUP 咁攪埋D 唱歌GROUP
試下將GAMEPLAY HK 多元化, 吸引多D人
雖然GAMEPLAY HK 如果加入其他ELEMENT 好似怪怪地\
BUT 只係SUGGESTION, 希望你地會睇下可5可行

作者: 阿輝    時間: 2015-3-10 21:41
咩叫RC group?
作者: BRExBluewing    時間: 2015-3-10 22:23
阿輝 發表於 2015-3-10 21:41
咩叫RC group?

Rc係一個語音平台似YY

作者: samyipkit    時間: 2015-3-10 22:23
阿輝 發表於 2015-3-10 21:41
咩叫RC group?

RC 是一個語音群
相關資訊:  http://www.raidcall.com.tw/
作者: Eli    時間: 2015-3-10 22:38
多謝意見, RC 我都未接觸過, 俊好似有試過下
可以在這裡再討論可行性ge

作者: ktbrian0412    時間: 2015-3-10 23:33

RC 而且食RAM 冇SKYPE咁勁
SKYPE MAX拉24人, 但如果拉24人, 會食RAM食得好勁 (HOST)
RC 冇太多限制, 而且RC AC 同時可以最多開4個AC, 就算同1時間好多人係ROOM, 都5會LAG
我覺得你地可以諗諗, RC 5會分邊個係HOST, 只會分ADMIN 同MEMBER

作者: nbb330    時間: 2015-3-10 23:47
多人玩/like嘅game可以試下做twitch/youtube直播(普及性高d)
作者: nbb330    時間: 2015-3-10 23:48
ktbrian0412 發表於 2015-3-10 23:33
RC 而且食RAM 冇SKYPE咁勁
SKYPE MAX拉24人, 但如果拉24人, 會食RAM食得好勁 (HOST)
RC 冇太多限制, 而且RC ...

真係好似YY
作者: ktbrian0412    時間: 2015-3-11 00:46
nbb330 發表於 2015-3-10 23:48
真係好似YY

YY我冇用過所以我就5知喇
作者: 南瓜    時間: 2015-3-11 04:33
RC呢排網絡唔多穩定
作者: ktbrian0412    時間: 2015-3-11 12:37
南瓜 發表於 2015-3-11 04:33
RC呢排網絡唔多穩定

係咩~ 好似5多覺喎........
作者: Eli    時間: 2015-3-12 14:11
nbb330 發表於 2015-3-10 23:47
多人玩/like嘅game可以試下做twitch/youtube直播(普及性高d)

我地諗緊, 如果用youtube 做直播, 觀眾係唔係冇得 twitch 咁打字留言
作者: Eli    時間: 2015-3-12 14:12
咁即係RC係可以俾大家一齊語音傾計咁, 但冇得做直播
作者: nbb330    時間: 2015-3-12 14:18
Eli 發表於 2015-3-12 14:11
我地諗緊, 如果用youtube 做直播, 觀眾係唔係冇得 twitch 咁打字留言

可以打字 但係個留言版細d
作者: ktbrian0412    時間: 2015-3-12 14:25

RC 開group方便多d有興趣既人join
直播雖然好,但始終一般TV game 直播我覺得會比較怪怪地TV game 我覺得暫時好似而家咁youtube播都ok吧試諗下, TV GAME除左攻略之外, 主要都係睇劇情
直播我覺得係適合D類似LOL, DOTA, SMITE個類型即時戰略既GAME會好D

作者: Eli    時間: 2015-3-12 14:31
ktbrian0412 發表於 2015-3-12 14:25
rc 開group方便多d有興趣既人join
直播雖然好,但始終一般tv game 直播我覺得會比較辛苦
tv game 我覺得暫 ...

個運作應該係點好?

RC group 如果個主題係 gameplayhk fans 聚 可能會好多人來, 但我同俊未必真係好多時出現, 咁咪好易變死group?

如果做某game group , 如果game唔hit 咁係唔係取消佢再開新?
作者: ktbrian0412    時間: 2015-3-12 14:36
Eli 發表於 2015-3-12 14:31
個運作應該係點好?

RC group 如果個主題係 gameplayhk fans 聚 可能會好多人來, 但我同俊未必真係好多時 ...

點講呢, 5好話叫GAMEPLAY HK FANS, 直接叫GAMEPLAY HK,
CHANNEL 可以分近期HIT GAME
OR 其他GAME咁, 當然大家都要番工, 冇可能長時間係GROUP度
如果可以TV GAME X 電腦GAME X 吹水區 X 音樂區X 運動區
會好D吧
其實係我個人意見ONLY, 你考慮下點樣會就到你地5會太辛苦吧
作者: nbb330    時間: 2015-3-12 15:03
如果以game為主題開語音group  一方面可能會好難管理 另一方面而家嘅tv game都係以少人參與為主 如作約戰時嘅溝通則須開一個只有那組人才能進入嘅channel才能方便參與嘅人
作者: ktbrian0412    時間: 2015-3-12 15:09
所以我覺得多元素會好D.....不過我都知實行係有D難度....所以都係提議下, 睇你地覺得可5可行
作者: nbb330    時間: 2015-3-12 15:22

但係語音group就算係多元化左但如果唔係定時有一班人一齊傾嘅話可能會好容易變死group     其實也可以在fb page/好似Q&A嗰時咁出條片問下gphk fans嘅意見,睇下下一步嘅進步,發展應該點行
作者: ktbrian0412    時間: 2015-3-12 15:29
都係既....                                       
作者: nbb330    時間: 2015-3-12 15:36

其實呢d都係我用YY經驗之談 所以如果gphk要搞一個成功嘅語音group就要先確定有足夠人手管理channel同埋要有一班人經常性參與方能成事
不過如果未來要搞稍為大型一點嘅活動都有機會用得着

作者: Eli    時間: 2015-3-13 15:31
nbb330 講得對, 語音group 管理暫時應該搞唔掂
我同俊傾完都係想搞好d 個forum 先

不過都多謝 ktbrian0412 意見, thanks ar
作者: ktbrian0412    時間: 2015-3-13 16:32
又5駛THX...只係想比下SUGGESTION....雖然都知有D難度~_~"
作者: ErikTang    時間: 2015-5-1 12:54
明显会增加,管理员D工作量咯
间接影响管理员片D素质(呢個繫重點)
讨论区唔使搞到咁複襍啦

歡迎光臨 GameplayHK 論壇 (http://forum.gameplayhk.com/) Powered by Discuz! X3.2