GameplayHK 論壇

標題: RG XXXG-00W0 Wing Gundam Zero EW 砌模型過程及完成品分享 (多圖...) [打印本頁]

作者: GameplayHK俊    時間: 2015-5-31 13:33
標題: RG XXXG-00W0 Wing Gundam Zero EW 砌模型過程及完成品分享 (多圖...)
[Youtube]QnZA9VesLek[/Youtube]之前成日見有人話想睇埋我點樣砌,咁我就試下做埋出嚟比大家睇啦
不過又要就cam又要砌咁細粒既野真係增加唔少難度=.=
覺得悶就睇下面條完成品既片啦

[Youtube]nWtWXBE9Wdo[/Youtube]

塗裝方面呢...其實可以話冇上色XD
白色位全部先滲線再上珍珠油
做出嚟既效果比噴完油再滲線好睇
珍珠油係用珍珠粉加透明油開,比例...差唔多1份珍珠粉開兩份透明油
之後1:9咁樣開thinner薄噴

而身體裝甲和翼就用上兩種不同的珍珠粉,片中有講解
藍色部份係原色就咁噴珍珠藍
紅色就先用黑色灰打底,之後噴giga星光金,最後上透明紅
金色部位先用黑色灰打底,之後噴giga星光金,最後上透明黃

全身貼好水貼後上光油,紅色裝甲就上UV光油,所以表面非常反光

以下就貼相比大家睇啦,心口機關炮忘記了清理分模線...不過算啦~

作者: Pitt    時間: 2015-6-2 00:40
阿俊整得超靚、超仔細、超有心機!
作者: James971207    時間: 2015-6-2 20:30
最後幾張圖P過?
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-6-2 21:39
係呀~所以你唔見有支架托住~
作者: seanmomo123    時間: 2015-6-3 20:50
多口一問其實你地係鐘意模型定本身真係鐘意高達?
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-6-5 21:01
我話對模型有興趣,不過高達既興趣大d
而且而家d高達模型真係好精美,好易整得靚嘛XD
作者: bvhk    時間: 2015-6-24 04:01
有冇機會Wing Gundam Zero Honoo 出加燈教學
心口, 肩, 膝加燈

e.g
http://www.gundamkitscollection. ... am-diorama-led.html
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-6-24 14:27
其實做法差唔多,不過要自己諗點樣走線啦
同埋要用再幼d既線先得
作者: bvhk    時間: 2015-6-24 21:03
手腳怕一郁扯甩D線
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-6-25 20:57
所以要邊做邊研究
哩d野試試下就識架喇
作者: LittleAlien    時間: 2015-8-6 19:45
好中意wing gundam
作者: light502    時間: 2015-8-18 00:41
係邊隻珍珠粉加邊隻光油?
作者: GameplayHK俊    時間: 2015-8-19 00:30
light502 發表於 2015-8-18 00:41
係邊隻珍珠粉加邊隻光油?

gaia光油,應該邊隻牌子都影響唔大
珍珠粉係淘返嚟架喎

歡迎光臨 GameplayHK 論壇 (http://forum.gameplayhk.com/) Powered by Discuz! X3.2